Újra lehet ötszáz fősnél kisebb koncerteket rendezni

A koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzetet megszüntető törvény lazít a rendezvényes nihilen, miközben az augusztus második fele sose látott dömpinget hoz.


Ahogy arról korábban folyamtában beszámoltunk, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bevezetett veszélyhelyzet folyományaként március közepétől a védekezés jegyében leálltak a zenés rendezvények Magyarországon. Sok fesztivált emiatt nem is rendeznek meg az idei évben – és a korábbi hivatalos közlés szerint augusztus 15-ig elvileg nem lehetett volna tartani nagy zenés rendezvényt.


Úgy tűnik azonban, hogy a törvényhozók picit lazítanak ezen a dolgon. Kedden ugyanis az Országgyűlés elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, amelynek szerdán este a Magyar Közlönyben megjelenő szövege – miként arra az Index is felhívta a figyelmet – úgy rendelketik:

„A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt.”


Korábban csak azt engedélyezték, hogy vendéglátóhelyeken szóljon élő zene, e mostani engedély a zeneipart érintő jelenlegi legsúlyosabb korlátozást szünteti meg részben, nagy fesztiválok ugyanis augusztus 15-ig tuti nem lesznek. Amit viszont lehet tudni, hogy több rendezvény átidőzítette magát augusztus második felére – a szigetes Strand Fesztivál és párja, a B my Lake augusztus 19-22 közt kerül megrendezésre, míg az augusztus 26 és 29 közötti napok sosem látott dömpinget hoznak majd, hiszen azon a hétvégén egyszerre lesz a SZIN, a Fishing on Orfű, az EFOTT, a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a Kolorádó is!


Emellett augusztus 19-től egy hónapon át, Eleven címmel tematikus hétvégékkel jelentkezik a debreceni Campus Fesztivál, míg Völgyhétvégék koncepció alatt szeptember 3-tól a Művészetek Völgye se engedi el szerencsére az idei évet teljesen!


Ha érdekel benneteket, a Völgy esetében mi várható, ebben a vlog-adásunkban mindent kibeszéltünk róla Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgatóval.

Fű alatt – Kritikusan #9: Művészetek Völgye és a Blahalouisiana

Az Ígéretes titánok vlog-kritikájának 9. adása Duma: Bodó Bence, Penke Bence és Balogh Roland Videó, vágás, utómunka: Balsay Dorina Vendégünk: Oszkó-Jakab Na…

Podcast:


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! #mertkelladal

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland