Underground pop és neonfényes nyolcvanas évek

Ez történik, ha az elektro-ballada találkozik a hevederes szintivel. Ben T Kadar legfrissebb single-je, a Change tökéletes remixet kapott KVSTO-tól. Mixpremier!


Ben T Kadar eddigi karrierje a „nyolcas pályán beúszás” tökéletes mintapéldája. Még nagyon fel se kaptuk rá a fejünket, de már megjelentette debütalbumát, hogy nyár elején csendben felröppentse az első fecskét közelgő új projektjéről, melynek azóta lyric-videója is megjelent, most éppen pedig szóban forgó első fecskének, név szerint a Changes-nek érkezik bitang masszív remixelt változata KVSTO kezei közül.


Nem tudom, létezik-e olyan fogalom, hogy underground pop. Etimológiailag ugye inkább ellentmondásos, de valahogy mégis ez a két szó tudja leírni azt a hangulatot, ami Ben Spotyjából árad. Márpedig, ha létezik, akkor Ben T Kadar valószínűleg az első hazai underground popsztár. A Shower Thoughts debütalbum receptre pontosan hoz mindent, Justin Timberlake, Harry Styles vagy The Weeknd eszköztárából, tanárian balladisztikus és/vagy kellően szentimentális szövegekkel, széplányos klipekkel, értitek, na!


Aztán ahogy egyre többször belehallgat az ember, előbb-utóbb feltűnnek azok nüanszok, amik valahogy mégis élesen elválasztják a fent tárgyalt szerzőktől, miközben hál’istennek messze elkerüli a Kökény Attila vagy Vastag Csaba által súrolt magasságokat. Talán a beatek, amit olyan menő (feltételezem) elektro producerek raktak össze, mint Gmboii, Florian Suki vagy épp ugye KVSTO, talán a műfajhoz képest picit atipikus (?) énekhang, de valamiért igenis (a jó értelemben) rétegzenének érzem, miközben a pop hozzávalóiból főz, legyen a végeredmény akár jazzes-soulos, akár triphopos, akár elektro-balladás. És ez az underground pop.


Nem lehet elmenni szó nélkül amellett a profizmus mellett, amivel az említett trekkeket kivitelezték. A masterelés annyira pazar, hogy még a gagyi-fülhallgatómon keresztül is masszívan átmozgatott, a klipek/vizuálok képében és hangulatában is visszaadják a hollywoodi hangulatot (talán túl hitelesen is), és Kádár-Szabó Bence hangja egészen hihetetlen terjedelemben tud erőteljesen és pontosan belebúgni a hallójáratainkba.

BEN T KADAR – Change (Official Lyric Video)

Video. SIMPAL https://www.facebook.com/SimPALotherwaytocreate/ ®2020 Ben T Kadar Subscribe here: https://bit.ly/2XceQtS Ben T Kadar: – Instagram: http://www….

A június 4-én megjelent Changes tökéletesen beleillik az eddigi BTK dalok mintájába. Mind minőségében, mind hangulatában, mind abban, hogy egyetlen stiláris jelzővel nehéz lenne leírni. A hozzá készült lyric video is szép, SIMPAL munkája, nyilván egy ilyen kisfilmtől elvárni kb. csak azt lehet, hogy időben és olvashatóan jelenítse meg a dalszöveget, és nem árt, ha még ízléses is. Jelentem, mindháromból jelesre vizsgázott a csapat.


De a macskarúgjameg, hát minimum egy tantestületi dicséret járna KVSTO-nak, amiért ilyen mesterien gondolta újra a Tajti Tibold-féle eredeti verziót. Már az újrakeverés is izgalmas új színeket hozott ki az alapanyagból, de aztán olyan zseniálisan szállt fel a Stranger Things, susogós Adidas és pixeles játékok dicsfényében fogant nyolcvanas-évek vonatra, hogy 32-bites szinti szeme könnybe lábad.


Nem tudom, lehet-e ilyet mondani, de ha lehet hinni a YouTube felhasználók kommentjeinek, a remix mindig jobb, mint az eredeti. Igaz, nagyjából ugyanennyien szokták mai napig a Smells like teen spirit alá odapötyögni, hogy az eredeti mindig jobb. Mindenesetre őszintén nem lennék meglepve, ha Ben T Kadar koncertjein a jövőben legalább annyiszor elhangozna a Change Hotline Miami változata is, mint az originál. Őszintén semmi bajom sincs utóbbival, de táncos lábam szívesen topogna már rommá-effektelt Korgokra.

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence