Zajosak a csillagok? A Heavy Mountain Olympia elmeséli

A karanténból nőtte ki magát Borbás Máté Olivér és Szula Gergely közös formációja, amelynek legújabb dala, a Tell Me Why ezúttal nálunk mutatkozik be. Premier!

Heavy Mountain Olympia /// Fotó: Dózsa-Juhász Máté
Heavy Mountain Olympia /// Fotó: Dózsa-Juhász Máté


Hangos, hangosabb, még hangosabb! Valahogy így lehet elképzelni, milyen is lehet majd élőben a Heavy Mountain Olympia. A Borbás Máté Olivér (ének, gitár) és Szula Gergely (ének, dob) alkotta duó havi tematikában hoz ki új dalokat, így ezúttal, hetedik alkalommal nálunk mutatkozik be az épp aktuális trekk, a Tell Me Why. Mondhatnánk, hogy egy igazi koncept cuccal állunk szemben, ám koránt sincs így, a tervezhetőség pontosan eddig terjed.


Ha ugyanis a Kaktusból is ismerős duó számainak evolúcióját nézzük, talán e legutóbbi tűnik a legkomplexebbnek. A formáció erőssége a hihetetlen változatossága, annyi stílust hoznak be a poptól a shoegaze-en át egészen a metálig, hogy az ember csak kapkodja a fejét dalról dalra. (A hol magyar, hol angol szövegről nem is beszélve – ami sok esetben furcsának tűnne, náluk azonban valahogy fel sem tűnik.) Mintha más-más zenekart hallanánk, pedig nagyon nem. Közben néha egy-egy megoldás, téma olyan lazának tűnik, mintha csak összeimpróztak volna valamit, ám ha a felszín alá lesünk, elég sziszifuszin összerakták a számokat.


Minden könnyedsége ellenére a Tell Me Why is pontosan ilyen. És amellett, hogy hangos, kellőképp szofisztikált. Eddig például csak a Quentin Tarantino-féle mozik filmzenéiben voltam képes elviselni hosszabb cikluson át a trombitát, ám itt annyira faszán összeboronálták a shoegaze-zel, hogy külön reklamálnék, ha nem lenne benne! Igazi kis zugfesztiválos veretés, pont olyan, mint jó 25 éve, még a nagy fesztbumm előtt: állunk a porral vegyített dudva közepén agyagos izzadságszagban egymásnak feszülve, és semmi nem érdekel, csak, hogy jól levezessük a felgyülemlett feszültséget. Ja, és hogy jól bebaszcsizzunk. A dal pont ez alá tökéletes aláfestő.

S hogy miként vélekednek róla maguk az alkotók? „Szövegét tekintve – ahogy korábban a The Stars Like Dust című dalunkban is – egy Isaac Asimov által írt verset használtunk fel, ami, mint számunkra utólag kiderült, a »Tell Me Why The Stars Do Shine« című dal egy szatirikus átirata. Az eredeti verzióban a »miért fénylenek a csillagok«, vagy a »miért kék az ég« kérdésekre a válasz Isten, míg Asimov ezzel szemben tudományos alapra – Rayleigh-szórás, tesztoszteron – helyezi a saját válasz sorait.”


– Zeneileg egy viszonylag egyszerű de annál hangosabb shoegaze-dalnak indult, amely hatás a végső formájában is megmaradt, ugyanakkor kiegészítettük a hangképet orgona szőnyegekkel és Demeter Boldizsár barátunk csodás trombita játékával így az eredetihez képest egy sokkal epikusabb hangzást értünk el a végén – írták a srácok. És ha már említettem a Kaktust, akkor újabb kapocs, hogy a dalhoz készült klipet ezúttal az ugyancsak az onnan is ismert Irsik Bence készítette.


Ha még több Heavy Mountain Olympia-dalra vágytok, katt a Spotify-ra!


Ha szeretnétek további magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland