A monumentalitásra törekvő idill – ilyen Zsüd bemutatkozó dala

A producer-dalszerző Zsüd nálunk premierező Birds című szerzeménye újfent bizonyítja, milyen remek kis minimál cuccok tudnak előbújni a szoba mélyéről. Debüt!

Zsüd /// Fotó: Vincze Nándor
Zsüd /// Fotó: Vincze Nándor

Mi csak madarak vagyunk egymás kezében / Készen arra, hogy elrepüljünk és elhagyjuk a földet

Ez a kétsoros, angolról magyarított dalszöveg beköszönő ars poeticája is lehetne az első szerzeményével nálunk bemutatkozó Zsüdnek. Lehet, nem hangsúlyozom elégszer, de baromi jó látni, hogy igazi kis minimál nagyhatalom vagyunk. Időről időre kitermelünk valóban ígéretes – sokszor szobaprojektből induló – koncepciókat, amelyekben komoly potenciál, sok fantázia van.


Nincs ez másként Zsüd debüt anyagával sem. A Birds egy hihetetlenül finom, bensőséges dal, ami mintha kizárólag az egyénnel keresné a szinergiát – azaz, mintha csak és kizárólag a hallgató személyes aurájára szeretne hatni. De amellett, hogy erre az idillre épít, megvan benne a monumentalitásra való törekvés vágya is. A pulzáló dallam olykor ugyanis szinte észrevétlenül megtörik, ez pedig óhatatlanul is egyfajta vibrálást, feszültséget kelt. Így remekül viszi magával az embert, csak csukjuk be a szemünket, és máris kész az utazás.


S hogy mennyire nem földtől elrugaszkodott eme okfejtésem, azt maga a producer, dalszerző, énekes Zsüd is igazolta, mint ugyanis nekünk elmesélte: „A szöveg inspirációját egy vezetett mediáció adta, ami a feltétel nélküli szeretet ábrázolására használta azt a képet, hogy a másik ember csak egy kismadár a kezünkben. Ezt vittem tovább, hiszen ez oda-vissza igaz, és bármikor eltűnhetünk, akár csak a másik ember kezéből, akár a Földről is.”


Íme, hát, itt a dal, lehet szeretgetni, s miközben meghallgatjátok, érdemes a hajtás után is továbbolvasni, mert debütáló szerzőnk további infómorzsákat osztott meg a bemutatkozó dalával kapcsolatban. De azt is megtudjuk tőle, hogy látja, miként tud egy női producer- dalszerző érvényesülni a zeneiparban.

Zsüd – Birds

Production, vocals, mixing: Zsüd Mastering: Gainlab Studios Artwork, video: Zsüd Photo: Nándor Vincze Follow me: https://www.facebook.com/Zs%C3%BCd-105827924…

– Hangszerelést tekintve ebben a dalban száz százalékban minden általam, otthon került feljátszásra – a soron következő dalaimmal ellentétben, ahol a gitárt jellemzően hozzáértők követték el. Mivel a jelenlegi gitározási technikám sokat merít a ’90-es évek gépelési stílusából (egy ujj/kéz használatával), ennek editálása kifejezetten mókás volt, de annyira benne voltam a lendületben, hogy nem akartam más bevonásával megakasztani – árulta el Zsüd, hozzátéve: a teljes dal egy délután alatt készült el.


Kis pikáns színes háttérinfó még: „A kezdő vokáltéma tekintetében utólag jöttem rá, hogy kicsit a Platon Karataevből inspirálódtam – ezt persze nem árultam el nekik, psszt –, nagyon szeretem az egymásra tercelt szólamvezetéseiket.”


S ha már bemutatkozás, szóló női előadóknál mindig érdekes kérdés, aspektus, hogy számukra mennyire nehéz, egyáltalán nehéz-e érvényesülnie a zeneiparban. Illetve, hogy ezzel kapcsolatban mik a meglátásai, észrevételei, tapasztalatai. A kérdést Zsüdnek is feltettük, aki lényegre törően így foglalta össze nekünk a meglátásait:


„Értelemszerűen csak a saját tapasztalatimról tudok felelősen nyilatkozni, de én úgy látom, hogy bekerülni nőként a zeneiparba kifejezetten könnyű – a probléma akkor kezdődik, ha szeretnél előrébb is jutni. Ameddig te vagy a bociszemű kislány, akinek lehet magyarázni, nagyon szívesen lát mindenki, amint azonban önálló gondolatokat is kezdesz megformálni, meglepően sok férfi egójába ütközhetsz nagyon könnyedén. Mivel világéletemben férfiak dominálta közösségekben voltam, alapvetően ehhez hozzá vagyok szokva, és a kemény munka sem rettent el (a mérnök diplomámat sem adták ingyen), nem szoktam ezeket magamra venni, mert az esetek többségében ez nem rólam szól, hanem a másik fél frusztrációiról és szocializációjáról, de tény, hogy sokszor nagyon fárasztó, amikor csinálnád a dolgod, és nem tudsz tovább haladni, mert előbb kezelned kell ezeket a konfliktusokat, vagy plusz körökkel bizonyítani a kompetenciád. De ettől függetlenül óriási szerencsém van, hiszen az imPro Schoolban – ahol tanítok – egy iszonyatosan nyitott és támogató közeg vesz körül, amiben csak tudjuk, segítjük egymást fejlődését mindentől függetlenül. Ezért nagyon hálás vagyok.”

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland