Ekkora drop-baszatást rég kellett felkonferálnom: itt van Zsüd techno orgiája, a Shaman

A berlini elektro legszebb pillanatait idézi Zsüd legújabb trekkje, ami egy közelgő nagylemez felvezetője is egyben! Kattanjatok rá! Exkluzív premier!

Zsüd /// Fotó: sinco


Noha premiereztem már be pár zenét az elmúlt évtizedben, ritkán fordult elő, hogy ennyire eltaláljak egy dal hátterét, keletkezés történetét, mint Zsüd most nálunk érkező Shaman c. számát. Amikor ugyanis először meghallgattam, egyből az ugrott be, hogy ezt az elektro baszatást Berlin és kultikus eletronikus szcénája ihlette. És lám, mit írt a szerző (amit csak ezután olvastam el): „Tavaly nyáron Berlinben játszottam és odafele a repülőúton kezdtem el babrálni a sounddesignnal. Rendkívül »mély« vízióm volt – szerettem volna egy irgalmatlan prosztó basszust kikeverni. Ez azt hiszem sikerült is. A track aztán folytatta magát, és csak visszafele született meg hozzá a mottó, ami végül az új live-omat is összefoglalja egy mondatban: »Nyíljon meg a föld, szálljon ki belőle az összes démonod, és táncolj velük egyet.«”


A Shaman belépője annyira mocskos, hogy az olyan német elektro-veteránok, mint Dr Motte és Westbam is megnyalnák rá a bajszukat. Nincs jobb szó rá, úgy odakúr a földhöz a basszus, hogy a padló adja a másikat. És közben egy másik hasonlattal is élnem kell, amit a labdarúgás világából kell idecitálnom: a dalt két félidőre lehet osztani, az első másfél perc olyan, mint egy nagyon másnapos csapat keresné a helyét a pályán. Félidőben aztán megjön a trombita, az öltözőben az edző bá’ beüvölt a csapatnak, hogy „kurvaanyátok, szedjétek már össze magatokat!”, a legények meg kifutnak a gyepre, és jól megnyerik a meccset. A trekk második felében nyílik ki igazán a dal, de piszkosul, hogy a végére egy igazi orgia, oratórium legyen belőle.


Ami a klipet illeti, merthogy mozgókép is van hozzá, arról Zsüd ezt mondta: „Abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy a Corvin Rajziskola végzős diákjai ezt a trekket választották ki, hogy vizsga animációt készítsenek rá. A Szentesi Balázs Imre által vezetett csapat remekül ráérzett a zene hangulatára, szerintem szuper videó született hozzá.”


Egyébként nemsokára egy komplett Zsüd-lemez is érkezik, amin majd ez a dal is helyet foglal. Az alkotó saját bevallása szerint „ez lesz az eddigi legfajsúlyosabb anyag, amit eddig valaha készítettem”. Mondanám, állunk elébe!


Ideális világban ez a dal is menne a rádiókba rotációba, de mivel nem abban vagyunk, ezért ezt itt újra megjegyzem. Aki viszont élőben is meghallgatná Zsüdöt és új dalát, az legközelebb augusztus 19-én a Fekete Zaj fesztiválon teheti meg!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland