Ez akkor most olyan lesz, mint a Halott Pénz? Áh, dehogy, ez a GranCanada!

Működhet-e itthon valami, aminek annyi kulturális beágyazása van, mint (hogy aktuálisak legyünk) az absztinens szilvesztereknek. GranCanada, Casper kritika.

 

A GranCanada egy egészen friss formáció, és még december 21-én hozták ki első daluk session videóját. És remélem, azóta indítottak egy számlálót a srácok a kérdéseknek, amiket, ha tippelnem kell, sokszor szegezhettek már nekik és még meg is fogják kérdezni tőlük jó párszor. Olyasmikre gondolok, hogy „Ennyi embert, hogy lehet egyben tartani?”, „Akkor most nálatok ki a frontember?”, „Tök jó ez, magyarul nincs?”, „A raphez nem elég egy DJ?”, „Ez akkor most olyan lesz, mint a Halott Pénz?” vagy „Ez direkt lassú?”

 

Na jó, lehet kicsit túlzok, de az biztos, hogy szokatlan, amit most hallunk és látunk, legalábbis itthon ilyen formát nem öltött, és talán nem is indokolatlan minden kérdés.

 

GranCanada – Casper

– GranCanada – Casper – – – #fridaysession at SoundCam Studio (Budapest, Hungary) Music: Varga Zsófia / Erdélyi Dániel / Iványi Máté / Gáll Barnabás / Tóth Tamás / Fancsalszki Viktor / Miklós Árpád / Debreci Norbert Lyrics: Erdélyi Dániel GranCanada: Varga Zsófi – vox Erdelyi Dani / don

Az, hogy valaki teljes zenekarral csinál hip-hopot, már egy ideje Magyarországon sem újság. Elég csak az elmúlt fél év összes zenei botrányára vagy épp átalakulására gondolni, és már össze is szedtünk elég sok zenekart. De a Casper azért más, mert az nem csúszik át popba, végig hip-hop és R’n’B marad, kicsit soulos éneklésekkel. Ráadásul mindezt angolul űzi Varga Zsófi (ének), Erdélyi Dani (rap), Iványi Máté (szaxofon), Gáll Barnabás (trombita), Tóth Tamás (gitár), Fancsalszki Viktor (bilentyű), Miklós Árpád (basszusgitár) és Debreci Norbi (dob) nyolcasa. Ez pedig egy sokkal érdekesebb kérdés.

 

Mennyire lehet angolul érvényesülni egy igazán szövegcentrikus műfajban itthon. A magyarországi viszonyokat ismerjük, tehát muszáj lesz eldönteni azt, hogy hol akarnak működni, bár a „My Country’s Like a Stand-up Comedy” egy olyan sor, amire az ember felkapja a fejét, mivel ismerjük már az angol kifejezést. Talán ez egy jó irány lehet az angolul írni akaró zenekaroknak a hazai érvényesüléshez, hogy a dal „megmondásai” angolul is érthetőek legyenek.

 

A GranCanada legénysége /// Fotó: Balsay Dorina

 

A másik és fontosabb kérdés pedig a nyolc ember és ennek elosztása. A zenei része jól összecsiszolt, bár azért érzek némi kiaknázatlanságot ezen a téren, talán kicsit több bátorságot elbírna, de nekem az hiányzik, hogy tudjam, kit kell néznem.

 

A front hiánya azért is fájó, mert látom Zsófiban és Daniban is az erőt, hogy ott legyenek, és elvigyék a hátukon az egészet, viszont valamiért ez nem történik meg. Sőt, a több frontos zenekar is tudjuk, hogy működik, de ez valahogy itt még nincs kiforrva. Tetszik a nyolcas egység, az, hogy zenekarként funkcionálnak a srácok, de szükség lesz egy-két megfogható arcra szerintem. Lehet, hogy ez egy tudatos döntés, de remélem, ez változni fog a jövőben, mert az rengeteget lendítene a formáción.

 

A zene viszont tényleg hihetetlenül rendben van. Egy kicsivel mindenből lehetne több – énekből sokkal több, Zsófi hangja óriási kedvencem lett, én biztos, hogy több szerepet adnék neki –, de nyilván az arányokat megtalálni egy ekkora bandánál nem egyszerű; az útnak még csak az elejét tapossák, ne legyünk türelmetlenek. A megoldások pedig ott vannak a zenekarban, ahogy a szaxofonszóló az ének rész után megérkezik az egyik kedvenc zenei részemmé avanzsált az utóbbi időben. Ott halljuk, hogy milyen, ha gól lesz abból a bizonyos ziccerből. Összességében egy nagyon jó dalról van szó, a zenekar pedig olyat hozhat Magyarországra, ami még nem igazán létezik, ha jól sáfárkodnak a bennük meglévő nyersanyagokkal, tehát érdemes lesz rájuk figyelni.

 

Ha pedig a saját szemeteknek hinnétek, és úgy alkotnátok véleményt, gyertek el január 10-én a Mika Tivadar Mulatóba, ahol a GranCanada mellett, a 2018-as Az év Dalán is versenyző DRMRZ első teljes bandás szettjét és OHNODY-t is el lehet csípni. Ott találkozunk!

 

GranCanada / OHNODY/ DRMRZ debut

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence