7alatt – Naplementés nyugi és nemzetközi társaság

Észrevétlenül átcsúsztunk a nyárba, ami több dolgot is jelent, például azt, hogy ismét elmúlt egy hét. És megint jöttek újdonságok, amiket érdemes meghallgatni.


Meg se próbálom értelmezni, hogy hol tartunk jelenleg szabályozási szinten, mit lehet és mit nem, kocsma belső terébe autóval behajthatnak-e Tankcsapda rajongók, de az biztos, hogy zenét most is tudunk ajánlani.


Kezdjük is a DLRM új projektjével. A Naval Herbs premiercikkéből kiderült, hogy a Sessions for the Faded Sun vagyis a naplementés, jammelős, akusztikus ötletét nem feltétlen a karantén, hanem a DLRM elmúlt 5 éve szülte. Ennyi idő alatt sok minden változik, az emberek pedig főleg és, aki követi a zenekart, annak egyértelmű, hogy mennyire más lett az egész, például ahhoz képest, amikor 2016-ban nálunk ők nyerték Az év dala szavazást.


Ezek a változások pedig – szerintem – mindenképp előnyére váltak a srácoknak. Nem csak amiatt, mert így életre hívtak egy ilyen projektet, de zeneileg is, egy sokkal másabb, érdekesebb produkció fut most DLRM néven. Erre pedig jó példa az új dal a Naval Herbs, ami akusztikus verzióban, három emberrel is vissza tudja adni azt a fajta karcosságot, amitől a zenekar annyira jelegzetes. A Sessions for the Faded Sun pedig nagyon remélem, hogy nem csak egy újabb videó sorozat lesz, hanem, mindenkinek a szabadabb forma miatt a kicsit ismeretlenebb oldalát hívja elő, ahogy tette azt a DLRM-mel is.

DLRM – Naval Herbs (Sessions For The Faded Sun)

This is DLRM’s new jam called “Naval Herbs” on their rooftop with the blessing of the faded sun. Video and editing by Kolos Bolla

Pénteken jelent meg Babé Sila új klipje, ami a Moonlight című dalára született. Karantén klip, az egész egy lakásban játszódik, de mielőtt bárki megijedne, ez nem az, amit megszoktunk. A videó olyan minőségű, hogy bármelyik pillanatban elfogadná valószínűleg itthon bármelyik zenekar videoklipnek. Ha egész pontosan akarok fogalmazni, akkor a videó olyan, amilyet egy Spotify-on a Butter lejátszási listán csücsülő daltól várunk el. Lianne La Havas, Tom Misch, Masego vagy a Babé Sila-val már dolgozó Noah Slee van még ezen a listán.


A Moonlight pedig azért van ott, mert ott a helye. Babé Sila van olyan jó zenész, mint az előbb felsoroltak, a szám pedig van olyan jó, mint a többi listán szereplő. Fel sem merül a kérdés a dalt hallgatva, hogy magyarként – igaz, már nem Magyarországon élve- hogyan lehet idáig eljutni. Ennyire csodás dalokkal.

Babé Sila – Moonlight

The official music video of Babé Sila – Moonlight. https://orcd.co/moonlight Directed, shot and edited by Bradley Credit.

Ha pedig a külföld felé nyitó produkciókról van szó, akkor a The Anahit is szóba kell, hogy kerüljön, mert az utóbbi időben kevés olyan zenekar volt, ami ennyire egyértelműen export képes, a most megjelent Poena pedig csak erősít ezen. Már nem azért, mert innentől a görög keresőkből lehet, hogy több kattintás jön majd, a büntetés istennője miatt, hanem, mert a Poena ugyanúgy, ahogy a Moonlight bárhol születhetett volna.


Az első két The Anahit lemez is egy különleges világot festett fel, de minden egyes új dologgal, amit megismerünk abból, hogy min dolgoznak jelenleg Csányi Ritáék, úgy tűnik, hogy a harmadik lemezükkel valami olyasmit sikerül majd letenniük az asztalra, ami jó sokáig ott is marad majd. A Poena is erre enged következtetni, és szurkolok, hogy a megérzésem beigazolódjon ősszel.

The Anahit – Poena (Official Lyric Video)

►Lyric Video: Császár Róbert (Tri-Angle Prod) https://www.facebook.com/triangleprod/ Artwork by Réka Hajdu The Anahit http://www.theanahit.com https://www.fa…

A végére pedig egy debütáló dal: Villö AcetoneHigh on Fame által. A vizuális művészetekkel foglalkozó Horváth Villő értelemszerűen egy nagyon egyedi látványvilággal dolgozó klippel, és egy teljes egészében általa feljátszott dallal indította útjára zenei projektjét. Ahogy a premiercikkből kiderült Villő nem igazán tervezi keretek közé kényszeríteni a zenélését, tehát gyakorlatilag felesleges lenne itt jövőképeket festeni, de az biztos, hogy nem sokára érkezik egy 3 számos EP, ami teljesen instrumentális lesz.


Ami egyrészt kár, hiszen kellemes énekdallammal találkozunk a High on Fame-ben, másrészről viszont szerencse, mert a zenei alap annyira erős lett, hogy az ének gyakorlatilag csak kiegészíteni tudja már azt. Ez pedig tényleg nem az ének hibája, sokkal inkább a zenét dicséri, tehát ha a nemsokára megjelenő EP és ilyen dalokat ad majd nekünk, akkor nincs okunk panaszkodni.

Villö Acetone – High on Fame (Office)

Operateur: Dániel Fazekas https://www.instagram.com/sakura.beatz/ Clothing: Dezső https://www.instagram.com/dezsoclothes/ Editing, etc: Villö All vocals and …


További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence