Így hoznak össze igényes popzenét metál felől érkező arcok

Nincs értelmetlen küzdelem a korszelemmel, se megfelelés. Belefektetett energia, igényes zene viszont annál inkább. Itt az Aviary első dala, a Beauty Queens!

 

 

Az Aviary 2017-ben indult el útjára, amit akkor is meg lehetne mondani, ha nem tudnánk, ugyanis az ötfős csapat ugyanis egy korhűen, jól előkészített debütálás keretében érkezik közénk.

 

A srácok nem próbáltak szembemenni a zeneipari változásokkal, így hát egy teljesen kitalált koncepcióval vágnak neki a közönséggel való találkozásnak, ami teaser videót, egységes vizuális megjelenést és egy kész dalt is magába foglal. Ez a tudás, hogy ennek így kell nekimenni, abból is fakadhat, hogy a tagok nem az első zenekarukhz fognak hozzá.

 

A formáció kialakulása már-már mondhatni, hogy a megszokott történetet hozta magával. Schwartz Dani dobos egy basszusgitáros kollegájával együtt aktuális metálzenekarukból kilépve új kihívásokat kerestek. Nem tudom, hogy a tömeges vándorlás a metálból a pop irányába a nagyobb közönségnek, esetleg az anyagi biztonságnak szól, (egyébként ez a popzenében is jelen van, csak annak lagzizás a vége), de az biztos, hogy az Aviary személyében egy remek formációt köszönhetünk a metálnak, a srácok ugyanis igényes minőségi zenét raktak le az asztalra első számukkal, a Beauty Queensszel.

 

A Pisch Dávid (ének), Altasch Balázs, Puska Zoltán (gitárok), Altasch Levente (basszusgitár) és a korábban emlegetett Schwartz Dániel (dob) alkotta formáció Balázs alapötletét gyúrta tovább, amire Dávid alkotta meg a szöveget.

 

„Alapvetően Balázs ötleteiből lesznek a dalok, erre indul el a jammelés, ami alatt mindig sikerült meglepnünk egymást, köszönhetően a különböző zenei gyökereknek. Mindannyian mást csináltunk a metáltól az indie-ig és a pop-rockig. Mindig érdekes számunkra, hogyan reagálunk különböző szituációkra, mit alakít ki köztünk a kémia” – mondja Dávid.

 

A dalszöveg írásakor az a furcsa paradoxon járt a fejemben, hogy míg folyamatosan az elfogadást és a nyitottságot hirdetjük, mindenki álarcokat visel, behódol különböző trendeknek a népszerűség növelése érdekébe, kevesen merik igazán felvállalni önmagukat

– kaptunk így gyors, ám teljes áttekintést az alkotási folyamatról.

 

Ha pedig kijöttünk a kulisszák mögül, ne húzzuk tovább az időt, álljon itt asokat emlegetett dal!

 

 

A srácok bár kifejezték, hogy nem szeretnék magukat besorolni semmilyen kategóriába – ahogy senki sem szeretné magát besorolni –, mégis azt gondolom, hogy ez 2018 popzenéje, a tökös fajtából. Teljesen modern, mégis az élőhangszeres, torzított gitáros mókából.

 

Egyetlen apró észrevételt érdemes tennünk: noha a szám nem akar pop dal lenni, (ha akar, az sem baj) strukturálisan mégis az marad. Nem feltétlenül érződik benne a bátor kísérletezés ezen a téren. 4:30 nem rádióbarát hosszúság, ennyi idő alatt szeretne az ember valami meglepő váltást is hallani, amire a feje a plafonba fúródik; úgy érzem ez ott lenne a fiúkban, ám ez a lehetőség ezúttal még kimaradt.

 

Ennek ellenére a dal nagyon rendben van, és remélem, hogy a beígért széles spektrumon mozgó, és nemsokára érkező újabb számaikban már ez, a most kihagyott ziccer sem marad ki. A stílusok közti mászkálást, pedig azt hiszem, be lehet fejezni, jól áll ez a jelenlegi. Remélem, az Aviary csúcsra lesz járatva!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence