Pont így kell kimaxolni a kocsmazenét!

A CsótányDzsó úgy ugrál a hangulatok között, ahogy kevesen. Ezt két új klipjük is bizonyítja. S hogy melyik a valódi arca? Passz! A Könyvtár Klubban kiderül!

 

 

Épp egy éve írtunk a Holup Márk (gitár, ének), Zilahi Árpád (basszusgitár, vokál) és Rozgonyi Tamás (dob) felállásban üzemelő CsótányDzsó legénységéről, akik inkább tűnnek kaméleonnak, semmit hajaznának a névadó rovarukra. Merthogy minden egyes anyagukban új arcukat képesek megmutatni, s nincs ez másképp ezúttal sem. Tavaly egy paródiába oltott szarkasztikus, a (lassan tán igaz se volt) csehszlovák-NDK-s vetélkedők és a Knight Rider világát idéző videóval jöttek, míg most egy próbatermi „neszenektek” dologgal meg egy igen szép szuperplánokkal, közelikkel és (ami a legjobb) régi családi fotókkal, megsárgult újságokkal teletűzdelt klippel rukkoltak elő.

 

Az idő uráról felesleges okoskodni, a képek önmagukért beszélnek, s a – már-már Luis Bunuel korai, szürrealista szerkesztésére hajazó – montázskavalkád viszi is magával az ember szemét, nem vitás. Igazi vintage hangulatklip, baromi jól összevágva, adom!

 

 

Hogy a nosztalgia után valami teljesen másba huppanjunk, a Teremtés egy próbatermi felvétel, s már filmtechnikailag is totális ellentéte az előzőnek: nagyjából két szögből, pár vágással, minimális matekkal operál, kihangsúlyozva, ezúttal nem a képek, hanem a zene – a nyers, pucér hangok a lényeg. Mondjuk azon a szűk helyen nem lehetett olyan könnyű a felvétel, főleg oldalról, viszont többek között az operatőri munkának köszönhetően, pont az jön át, ami szerintem maga a zenekar: mindenféle manírok nélkül adják át magukat a játéknak. És ez a lényeg!

 

Elhiszem, hogy baromira szeretik azt, amit csinálnak. S még az sem zavar, hogy olykor picit hamiskás az ének. Mert nem ez számít, hanem, hogy ezek a srácok élvezik a zenélést, és ezt a lelkesedést nekem is át tudják adni. Talán épp ezért érezzük azt is, a CsótányDzsó sose lesz gigantikus arénákban játszó stadionrock banda, viszont – már ha létezik még ez a fogalom – kis, füstös kocsmákba ideális. Ez az igazi otthonuk, mondanám, passzol hozzájuk.

 

S hogy ne csak a levegőbe beszéljek, mindezt le is lehet tesztelni, no nem a kocsmai füstölést (az már csak egy réges régi emlék), hanem hogy mennyire van igazam: a trió ugyanis március 10-én a budapesti bölcsészvilág mekkájának számító Könyvtár Klubban fog fellépni legközelebb, hogy aztán egy amolyan miniturné keretében megmutassa magát március 15-én – a dicsőséges forradalom 170. évfordulóján – Szentesen, majd március 16-án a budapesti Big Bike Pubban, illetve március 24-én a békéscsabai B38 hajón. Szóval, aki szeretné csekkolni, milyen a jó kocsmai rock and roll, annak érdemes rájuk kukkolni, addig meg itt a próbatermi videójuk is, csak hogy érezzétek, miről vakeráltam itt az előbb 😉

 

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland