Sose volt ilyen kemény bemutatkozónk, Jafari: F@#k The Radio!

Zala Kristóf tett egy nem akármilyen kanyart, és így született meg a Jafari. Legújabb száma roppant kemény üzenet, ezért is szeretjük nagyon! Exkluzív premier.

 

 

Két hónapja már kutyafuttában írtunk róla, a 2016-os Az év dala kiírásunkban is induló Zala Kristóf egy teljesen új koncepcióval jött ki nemrég. Már a korábbi, kicsit szomorkás, szólóban utazó bölcsészpopot is adtuk, volt benne kraft, de szó, mi szó, elég rétegzenének tűnt annak minden potenciálja ellenére. Most itt az ugyancsak szóló Jafari, ami nem kevésbé erős, viszont az újratervezésnek hála, olyan műfajban utazik, ami egyrészt a popularitás határán mozog, másrészt pedig így, ebben a formában kevesen hoztak még ki hasonlót.

 

Miről is van szó? A lényeg, hogy gitár meg szintis alapokra egy merész huszárvágással, egy jó adag R’n’B-s behatással, hiphop-szerű szövegelést pakoltak Zwickl Ábel – és a legutóbbi, még premierünk előtt megjelent Cold Enough című számban Petik Barnabás értő instrukciói mellett. Minderre pedig elképesztően mély basszusok kerültek, amivel simán meg lehet túráztatni a kocsit, már akinek van Lowrider – PIMP-üzemmód –  a gépjárművében. Ezekre a basszusokra elég remekül pattognának a kerekek, semmi kétség. Már ezért is érdekes, mi több, egyedi az egész. No meg, tényleg hiánypótló! 

 

Kristóf az elmúlt hetekben szép lassan csepegtette dalait, amelyek erőssége, hogy ahány szám, annyi hangulat. Önálló szigetekként is megállják a helyük, viszont így egyben meg azt mutatják, a szerző nagyon szeret ugrálni az érzések között. Szerintem ez a heterogén, szélsőséges érzelmi vonatozás a koncepció legizgalmasabb aspektusa. A csendes, szomorkás vallomástól a kemény, provokatív szövegekig, sok mindenbe betekinthetünk. Olyan az egész, mint egy baromi őszinte kitárulkozás, mindez pedig ebben a zenei köntösben tálalva, különösen szerethető.

 

Zsinórban jöjjön hát a hatodik Jafari-dal, ami ugyan húsvétra kicsit erős, viszont április elseji tréfának meg komoly. A  F@#k The Radio szövege ugyanis elég kemény, provokatív, ugyanakkor tök őszintén reagál egy valóban létező problémára. Arra, hogy miközben mennyi arcpirítóan semmitmondó plöm-plöm ömlik úton útfélen mindenfelől, addig senkit nem érdekel semmiféle mélység. Van-e még lejjebb a mainstreamnek hazudott szemét mocsarában? Erre felesel Kristóf dala, elég parádésan, külön felhívnám a figyelmet a refrén rendesen odab@szós soraira! S míg hallgatjátok a húsvéti sonka mellé, stílszerűen úgy is mondhatom, kifaggattam Kristófot feltámadásáról, ő pedig vallott nekünk az új koncepcióról, arról, hogy s miért jutott el idáig.

 

 

  • Ez nekem személyes dolog, egyedül írom a számokat otthon, nem találtam azokat az embereket, akik százszázalékosan belerakták volna magukat, ezért nem lett zenekarom, bármennyire is szerettem volna.
  • Azért döntöttem eme koncepció mellett, mert ez önmagában, egy DJ-vel a hátam mögött is úgy tud megszólalni élőben is, hogy senkinek nem lesz hiányérzete.
  • A számok alapja egyértelműen a rap, mint például Eminemnél halljuk, de leginkább rám, a zenémre a nemrég fiatalon, mindössze 21 évesen meghalt Lil Peep volt elementáris hatással. Az ő őszintesége, az általa megénekelt problémák mélysége és valóságtartalma már csak tragikus sorsában is bizonyítja, hogy a belső harcokról, feszültségekről igen is kell beszélni, mindezt zenében kifejezni.
  • Ez a koncepció valóban mainstreamebbnek tűnhet, de ebben, már hogy az legyen, részemről semmi tudatosság nincs. Csak örülök neki, ha a dalaimmal valóban áttörök bizonyos falakat.

 

Ami pedig a debütálást illeti, nem kell sokáig várni az első koncertig, hogy lecsekkolhassuk, hogy is szól mindez ÉLŐ-ben. A Jafari bemutatkozója április 12-én csütörtökön este lesz a Zeg Zugban, ráadásul ingyért! A megjelenés nagyon ajánlott! S ha még ez sem volt elég, ím, itt egy lejátszási listában meghallgathatjátok az eddig kipattintott dalokat. Jó szórakozást!

 

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland