A Ljubljana betorzította magát a szívünkbe | Az év dala 2017

A debreceni Ljubljana etimológiailag sem egyszerű. Viszont olyan gitárzenét hoznak, ami hiányzott a cívis városból. Lost daluk ezért is lesz ott Az év dalán.

 

► For English version, please CLICK HERE ◄

 

Hú, a Ljubljanát meg kell hallgatnod, szerintem tuti bejönne neked, meg alapból, milyen vicces már, hogy Szlovénia fővárosáról neveznek el egy zenekart Debrecenben!

 

Ha emlékeim nem csalnak, ezzel hívta fel a figyelmet a Ljubljana zenekarra Süli Andris még a nyár legelején. Debreceniek egymás között, mondjuk a Campus Fesztivál programigazgatójaként ő ezerszer jobban a mélyére lát a cívis város underground mindennapjaiba, mint én, aki elszármazóként évek óta könyörögtem magamban, hogy csak lenne már egy olyan banda a szülővárosomból, amelyik nagyon mocskos, nagyon torz gitárszemétben utazik. Merthogy, amilyen izgalmas és mozgalmas volt a ’90-es években – a KSH szerint is – a második legnagyobb magyar város feltörekvő zenei élete (anno akár 350 amatőr zenekarral!), annyira nem futottam bele mostanság valami igazán Húha-cuccba Debrecenből.

 

No, e hányattatásaimat törte meg a Gáll Dávid (ének, gitár), Budai Levente (gitár), Vitányi Dávid (basszusgitár) és Fekete Barnabás (dobok) felállásban üzemelő kvartett. Teljesen fölösleges gyártanom a többszörösen összetett jelzős szerkezeteket, szimplán: f@sza az egész. Még úgy is, hogy jelenleg mindössze két számuk érhető el a világhálón. Nem véletlenül írtam róluk a legnagyobb örömmel pár mondatot még a nyári, Campus-felvezetőnkben, és már akkor ott motoszkált bennem, hogy nekik mindenképpen itt lesz a helyük az idei Az év dala kiírásunkban. A Lost című számukban minden megvan, amiért lehet szeretni a nyers, bárdolatlan, széttorzított gitárzenét. (Én már csak a lelkes lokálpatriotizmusom miatt is rettenetesen adom őket!)

 

 

Amit egyébként még érdemes tudni, ha jók az informátoraink, nemsokára jönnek majd újabb dalok, a zenekar januárban vonul stúdiózni. Szóval izgi évkezdésre lesz kilátás. Közben nem tudtam megtagadni pronyó újságírói mivoltomat, és rákérdeztem a srácoknál, hogy jutott az eszükbe, hogy Szlovénia fővárosáról nevezzék el zenekarukat, mindezt Debrecenben? Megkeresésemre egyelőre még nem reagáltak, de ha megjön a válasz, frissítjük a cikket 😀

 

FRISSÍTÉS!!!

Időközben Gáll Dávid adott némi fogódzkodót a genealógiájukkal kapcsolatban, ím:

Igazából semmi közünk a városhoz, a szó hangzása miatt választottuk ezt a nevet. Szerintünk illik a zenéhez a hullámzása. Egyébként pedig tetszik hogy könnyen megjegyezhető, nehezen kiejthető és mindig akad valaki aki nem tudja helyesen leírni.   

 

Közben szépen ráfordulunk itt Az év dala célegyenesére: két hét és indul a szavazás! Aki pedig szeretne pacsizni a zenekarokkal, jöjjön el a voksolást elindító december 18-i ÉLŐ közönségtalálkozónkra! Az eseményünkhöz már csak ezért is érdemes csatlakozni (meg a haverokat is hívni), mert ITT mindent megtaláltok majd egészen a verseny december 31-i zárópillanatáig. Itt jelentjük be az indulókat, itt jönnek majd a hasznos infók a december 18-i mókánkhoz, a szavazáshoz és itt aktívkodhattok TI is! Szóval, egyre jobb lesz 😉

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland