Sci-fi jazz a jelenből, nagyon nem rádióhallgatóknak

Ismered azt a viccet, hogy hány jazz zenész kell ahhoz, hogy rocklemezt készítsen? Hát tuti nem 13! Grazból jött az év egyik legizgibb magyar lemeze. Kritika.


Varga Dani szaxofonos fogta 12 társát és megcsinált egy olyan EP-t, hogy az eredményen csak ámulni tudunk. Az új Moped Loewen kislemez május végén érkezett, és nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a Berkeley legjobbjai csinálnának egy albumot. Vagy a North Texas University legjobbjai. Tehát a Snarky Puppy. Valószínűleg nem először kapja meg, de ez a nagyon intelligens nagyzenekaros hangzás akaratlanul is őket juttatja eszünkbe, de hol is lenne gond ezzel?

A lemez ugyanis különleges, nem véletlen a sci-fis látványvilág sem, tényleg annyira 2019-es, amennyire csak ez a fajta zene lehet. Viszont, ajánlanám-e rádión nevelkedett embereknek? Semmiképpen. A dalok komplexitása nehezíti meg a széles közönséghez való eljutását, de meglepne, ha ezzel az alkotók nem lettek volna tisztában. Nagyjából két év zenei elmélyülést írnék fel annak, aki meg akarja a Jazz Rock Orchestra-t hallgatni, és élvezni is szeretné.


De utána lehet élvezni, de még, hogy. Nem egyszer pörgött le ez a négy szám nálam, és valószínű nem is hanyagolom el innentől sem, mert mind a négy dal hihetetlen. Újra és újra valami mást fedezek fel bennük, egy-egy új rész miatt akarom újrahallgatni, hogy aztán itt-ott rátaláljak egy következőkre.


És ez mennyire jazz rock? Nem tudom, hogy annak számít-e minden, ami nem smooth jazz, de azért nem a Moped Loewent raknám be az EDDA elé játszani és/vagy esőtáncot járni Patakyval. Sőt, ha nagyon őszinte akarok lenni, sokkal inkább érzem a jazzt – bár ne legyünk igazságtalanok az is van előrébb a lemez címében –, mint bármi mást.

De ez nem is csoda, Varga Dani Grazban jazz saxofont és zeneszerzést tanult, ahogy egy interjúban pedig korábban elmondta, Ausztriában ennek a „big band” hangzásnak óriási hagyománya. Az első dal egy iskolai feladatként készült, egy már korábban létező saját szerzeményére. Onnantól pedig egyértelművé vált, hogy ezt tovább kell folytatni, és bumm, így született az album.


Négy dal, 29 perc, élmény végighallgatni, hogy egy magyar ember is képes ilyen dolgokat csinálni, valami ennyire nemzetközit, North Sea Jazz Festre vele! Nyugodtan mutogassuk büszkén, hogy bizony van nekünk világszínvonalú produkciónk. Emiatt persze kicsit fáj, hogy nem magyar szövegek szólalnak meg benne, noha a műfaj sajátosságaiból adódik, hogy az ének alapvetően nem sok vizet zavar, de mégis jól esne a lelkünknek.

Moped Loewen – Jazz Rock Orchestra – Memories

Full album here: Spotify: https://open.spotify.com/album/17KKZmTDeDu6APmRxZ3HCG or scroll down for more streaming platforms. follow us: https://www.facebook.com/mopedloewen/ https://www.instagram.com/mopedloewen/ !!!Animation made by Daniel Gyurko!!! —–Lyrics—- Well… Here I stand again, at the place of memories, where I left my time machine It Burned, in the blaze of anger, while loosing destination, getting lost in danger.

Moped Loewen rajongóknak (akik remélem, hogy egyre többen vannak) pedig már nem kell sokat várni arra, hogy ismét újat kapjanak szeptember 11-én ugyanis érkezik a zenekartól a következő dal, szeptember 14-én pedig az alapfelállást, az öt tagú formációt hallhatja a nagyérdemű a Szimplában, ahová ellátogatni mindenképp érdemes.

SzimplaROCKS – Moped Loewen

Szimpla Kert • 2019.09.14.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence