How you feelin’ Hungary? – Sziget Fesztivál külföldi programajánló

Megint él a Hajógyári-Sziget, A listás sztárok, izgalmas feltörekvő előadók, és fesztivál életérzés vár idén. Mutatjuk mire figyelj a nemzetközi felhozatalából.

Photo: Koncz Márton – Rockstar Photographers


Három év. Ennyi idő után tér vissza A Fesztivál az országba. A környékbeli nyugdíjasok már tárcsázzák a hatóságokat, mert jön megint a hangzavar, a bulizni vágyók tűkön ülnek. Mi pedig megnéztük, hogy mit várunk a legjobban abból a nagyon erős külföldi előadói névsorból, amit a 2022-es Sziget Fesztivál lerakott elénk. Penke Bence és Bodó Bence most kiválasztott 3-3 előadót, hogy egy közös listában mondja el, hova is menjetek a Sziget Fesztivál hat napja alatt.


Penke Bence ajánlatai


Kensington


A 2010-es évek Sziget Fesztiváljaira egészen jellemző lett, hogy több holland zászlót lehet látni, mint mobilvécét. Ennek csúcsa volt 2019-ben a K-híd közelében berendezett/kialakult echt holland ételudvar, ahol volt minden, ami egy amszterdami szemének-szájának ingere, ha az ember tud angolul rendelni. A valódi Sziget experiencehez hozzátartozik valami holland, a szombati esti Kensington buli tehát tökéletes apropót szolgáltat. Engem őszintén szólva a második nagylemezükkel, a 2014-es Rivals-szal ejtetettek rabul (melyről a Riddles c. trekk vérbeli arénahimnusz hatását kelti), de későbbi anyagaik közül a Bats igazi ínyencnek számít, egyfajta kontinentális britpop. Abban biztosak lehetünk, hogy augusztus 13-án, szombaton 17:30-tól egy téridő-kapu nyílik Németalföld és a Sziget között, úgyhogy last minute amszterdami tripért irány a Nagyszínpad!

Kensington Live at Dom Tower Utrecht (900 Years Utrecht Celebration)


Yung Lean


Ha nem érted, hogy mi van “ezekkel a mai fiatalokkal” akkor azért, ha éppen egy most felnövő zoomer vagy, akkor azért vesd vigyázó szemed Yung Leanre, aki önmagában fejezi ki az alfa generáció minden szépségét. A 21 éves svéd srác bipoláris személyiségzavarral vágott bele a zeneiparba, miután az egyik házilag felvett anyagát felkapta a nagybetűs Internet. A második albumának amerikai felvételei közben cucc-túladagolással szállították kórházba majd vissza Stockholmba, ahol azért még befejezte a Warlordot. A zenéje pedig picit lo-fi, effektes-lötyögős fura szomorú rap. Ebbe belefér mondjuk az energikusabb Bliss FKA Twigs-zel, vagy a már-már kávéházi alapokkal működő Ginseng Strip 2002 is. Augusztus 11-én csütörtökön a FreeDome (született A38 sátor) színpadán lehet fiatalodni pontban éjfélkor.

Yung Lean ft. FKA twigs – Bliss (Official Video)


Princess Nokia


Az amerikai női hip-hop jelenleg köszöni szépen és virágkorát éli, Nicki Minaj-t szinte már el is felejtettük, miközben itthon már szegény Tóth Andee-nak is ezzel kell próbálkoznia, hogy észrevegyék. De bármekkora is legyen a hullám, az örög igazságok erre a (szub)zsánerre is vonatkoznak, miszerint a valódi érték mindig a mainstream alatt lapul. Végszóra pedig érkezik Princess Nokia, aki szépen egyesíti mindazt, ami a kortárs női hiphopot egyedivé teszi, és gyönyörű hipster köntösben tálalja elénk. Kb. olyan élmény, mintha Cardi B-nek Zsüd írná az alapokat. Úgyhogy aki életben marad addig és riszálna egy jót, szedje szépen a lépőit augusztus 15-én hétfőn a FreeDome felé, ahol 20:15-től indul a twerk a Tomboyra és/vagy a szétesés az I Like Him-re.

Princess Nokia – “Bart Simpson” live @ Urban Spree Berlin | Arte TRACKS


Bodó Bence ajánlatai


Noga Erez


A Sziget rengeteg helyszíne folyamatosan átmozgatja az embert, de az biztos, hogy én akkor is boldog lennék, ha minden nap az A38/Mastercard vagy mostani nevén Freedom sátorban állnék kezdéstől zárásig.
Szerdán egyből érdemes odaérni időben, a csodálatos izraeli dalszerző, énekesnő Noga Erez nyitja meg a sátrat.


A tavaly megjelent KIDS album egészen felrakta őt a popzenei térképre. Hangzásba sokszor M.I.A-t idézi, ha meghallgatod a dalait, nem az egyszemélyes singer-songwriter lemez, de nem is a tökéletesre csiszolt amerikai popzene, hanem telejsen organikus az egész, aminek az élén egy nagyon szerethető front karakter van jelen. Az End of the Road számomra érthetetlen, hogy miért nem lett olyan igazi gigasláger, de az biztos, hogy óriásit fog szólni a még a szerdai nyitónapon délután öttől is!

Noga Erez 🌵 Succulent Sessions


Jungle


Nem fogok nagy meglepetést okozni a bevezető után, ha egy újabb Freedom Stage-s előadót hozok példának. A pénteki nap egyértelműen a legerősebb a fesztiválon, folyamatosan haraphatod valamelyik kezedet. Ebben az interjúban Csiszár Virág nemzetközi booking manager el is mondta, hogy ezt a napot úgy készítették, hogy top headliner nélkül is megállja a helyét, csak aztán sikerült Justint berántani “beugrósként”, Stromae után ráadásul, aki önmagában jobban headliner, mint a Bastille, Kings of Leon kettős együtt.


A nagyszínpadon túl meg hát ott van a Freedom, ahol este nyolckor ha lecövekelsz, akkor a slowthai, Woodkid, Jungle, FKJ négyest hallgathatod, ebben a sorrendben. Megőrülsz.


Ebből a négyesből nem véletlen, hogy a Jungle koncert került éjfélre, a Loving In Stereo a tavalyi év egyik legerősebb albuma volt világszinten, a környezetemben alig volt ember, aki ne a Keep Movingra bulizott volna. A produkció jövőre lesz 10 éves és elég egyértelműen csúcson van, ráadásul elég sok az elektronikus hatás a zenéjükben, hogy kiszolgálja azokat, akik azt szeretik, de mivel egy zenekarról van szó, a klasszikus koncertet várók sem csalódnak majd.


Ha tippelnem kell, – amit persze nem kell, de mégis megteszem- tőlük várom az idei Sziget legnagyobb siker koncertjét, remélem, hogy be is váltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Jungle (live) – Passengers – ARTE Concert


BADBADNOTGOOD


Az én személyes kedvencem az egész fesztiválról. 3 kanadai srác, közreműködőkkel kiegészülve, olyan instrumentális jazz, ami eléggé pörgős és táncolható, olyan, ami befér egy Sziget kettes számú színpad programba. Nem tudom, hogy érkezik-e velük MC, de ha nem akkor ízlelgessük egy kicsit ezt a mondatot. A Sziget második legnagyobb helyszínén instrumentális jazz szól, este, a negyed kilences sávban.


Lássuk be, ehhez valamit nagyon jól kell csinálnod előadóként, a BADBADNOTGOOD pedig mindent a lehető legjobban csinál. Minden a befoghatóság határán belül marad, még ha néhol feszegeti is a határokat, nem csak jazz, de erős hip-hop befolyásokat is felfedezhetsz a zenében, csak azért nem mondanám rá a jazz-hopot, mert akkor mindenki megijedne, hogy biztosan valami középtempós altatóra számíthat.


A BADBADNOTGOOD azt hiszem soha nem tud majd komolyabb szeletet kihasítani magának a magyar közönségből, nincs meg bennünk a zenéjüknél fogva az az igazi világsztár lehetőség. (Persze, ha csak a nagyszínpad fő neveit vesszük világsztároknak, Kanadából olyan turnékat csinálni, ami hozzánk is elér, szerintem kimeríti a világsztár fogalmát.)


Az viszont biztos, hogy ez egy olyan koncert lesz, amit a zenebuzi barátaid majd kérdezgetnek tőled, hogy “Úristen, te nem nézted meg őket? A King Gizzard óta nem volt ilyen jó Szigetes buli.” Úgyhogy vasárnap, 20:15, Freedom Stage.

BADBADNOTGOOD – Talk Meaning Live at Coachella 2022


Ezek voltak a mi – nagyon szűkített listás – ajánlataink a Sziget külföldi nevei közül, persze mindenkit biztatunk, hogy fedezzen fel maga is az előadói névsorból új kedvenceket. A teljes bontást itt érhetitek el, vagy a Sziget által összeállított, minden előadót tartalmazó Sotify listát is érdemes hallgatni, ide kattintva. Találkozunk augusztus 10-én, három év után újra a szabadság szigetén.


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A Fű alatt podcastért meg IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!
Ígéretes titánok