Erre még Mészáros Lőrinc is felkapná a fejét!

…aztán rájönne, hogy ez a Tender nem közbeszerzés, hanem a legmenőbb új dolog Londonból. Bemutatjuk a soron következő New Beat – Titánok buli főszereplőit!

 

 

Bevallom, egy picit szerelmes vagyok az angol kultúrába. Legyen szó filmművészetről, fociról (Manchester United <3 – amire Rolek tuti csak azt mondaná: pfúj, csak a City!!!]), irodalomról, vagy éppen a számunkra leglényegesebbről: a zenéről. A britekben mindig van valami furcsa, ami megkülönbözteti őket a kontintentális Európa többi nációjától, éppúgy mint az amerikaiaktól. Hányan nőttünk fel a Skins című sorozaton, és mekkorát bukott annak tengerentúli remakeje. Hányszor próbálták Hollywoodban „újraforgatni” az Igazából szerelmet, de egy sem sikerült igazán emlékezetesre. Hiába: ez egy olyan dolog, amit tanítani nem lehet, ezt a ködös Albionban az anyatejjel szívják magukba. A Tender pedig köszönte szépen, és élt azzal a lehetőséggel, amit a gének adtak

 

A 2010-es évekre már nem sok új maradt a Nap alatt. A legnagyobb trendeket meglovagolták, tucatszámra születtek dalok és előadók ugyanarra a témára. A valódi, tényleges koncepció nélküli zenélés ötletét unta meg James Cullen és Dan Cobb, akik történetesen ugyanazon a londoni lakáson osztoznak, az alacsonyabb rezsi és lakbér reményében. És tök őszintén: ha mindketten ekkora tehetségek vagytok, mégis mi a lószerszámot kezdenétek az életetekkel, ha nem egy közös zenei projektet?

 

Az év 2015, a főszereplőket már ismerjük, a helyszín a már említett londoni albérlet, az eredmény pedig a Modern Addiction nagylemez, amit tavaly szeptemberben piacra (értsd.: szpotifájra – meg bendkempre) is dobtak. De tényleg kiemelném a helyszínt: ez ugyanis nem csak szerzői túlzás volt, a srácok tényleg otthon, a saját kis hálószobájukban vettek fel mindent, egészen addig a pontig, amíg a Tender nevű projektjük arra a szintre nem jutott, hogy a saját lakásukat kezdték stúdiónak hívni. Van abban valami szerethetően skizofrén, amikor már nem a lakásod a stúdiód, hanem a stúdiód a lakásod. Minimális a különbség, és mégis lényeges.

 

 

Adott tehát a kérdés: mit kezdjen a világ a Tenderrel? Itt van ez a két brit srác a fővárosból, akik úgy gondolták, hogy lehet még intelligens pop zenét csinálni. A „sztáralkat” jelzőtől messze vannak, mint Pumped Gabó az MTA díszdoktori címétől, és mégis turnézgatnak, meg nyomják a klipeket és a teltházas bulikat. A kulcs valahol tényleg azokban a bitekben lehetnek, amiket az általuk preferált zeneszerkesztőből erőszakolnak ki, és úgy tűnik, ezzel tisztában is vannak. Nincs felesleges sztárkodás, klipek igéző tekintetekkel, félmeztelen bodysurf vagy hasonló. James és Dan tényleg két fiatal srác egy-egy szál gitárral és szintivel. És pont ezért hat a lehető legőszintébben minden egyes hang.

 

Megvan a Trainspotting? Tudod, az a (brit!) film, ami valójában rohadt szomorú is lehetne, mégis valahogy úgy van tálalva, hogy imádod. Valami ilyesmit csinál a Tender is. A dalaik a boldogságba csomagolt keserűség édes egyvelegéből táplálkoznak, már ha ennek van egyáltalán értelme.

 

 

Az egész tök olyan, mint a The XX és a Hurts szerelemgyereke: egy sötét tónusú, darkchill elektropop anyag, ami még pont annyira könnyed, hogy kellemesen el lehessen rá lötyögni ritmusos fejbillentgetésekkel, de tud annyira menő maradni, hogy ne csak a 14-16 éves tinilányokat jelölje meg célcsoportként. (Bocs Theo Hutchcraft, lebuktál!) Saját bevallásuk (illetve a kiadó) szerint a Modern Addiction egy párkapcsolat epizódjait villantja fel mozaikszerűen.

 

Olyan tökéletesen sikerült zeneileg megfesteniük a megismerkedés, a csók, a szerelem, az orgazmus, vagy éppen a szakítás impresszióit, hogy április 30-án, a következő New Beat – Ígéretes titánok LIVE-on a Tendernek köszönhetően a Dürerben valószínűleg nem csak a tökig tekert basszusládák fogják megdobbantani a mellkasodat. Jöhetsz a szép cipődben, mert pogó nem lesz, de ha van egy srác/lány, akivel alakul valami, csak az utolsó érzelmi löket hiányzik, őt semmiképp se hagyd otthon. Itt tuti meglesz, amit vársz!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence