Twentees: céltudatos poprock

Punkzenekarnak indult, de milyen jó, hogy végül nem az lett. Terítéken a Twentees.


A Twentees kifejezetten szerethető muzsikát tol. A zenekar egyszerű, könnyed, kis táncolós, andalgós ütemekkel sáfárkodik a lehető legjobb értelemben. Nincsenek a klasszikus indierockra jellemző elborulós, befelé fordulós részek, nem kell pengét ragadni meg Marat-t játszani a fürdőkádban, ha az ember a számaikat hallgatja.


Balázs Konrád énekes-gitáros szerint a gitárcentrikus zene az alap. Mindenkinek volt sok korszaka, hallgatott muzsikát igen széles szórásban, de ez az 1990–2000-es évekre jellemző brit indie hangzás mindenképp a zenéjük alfája. A Radiohead, az Oasis, a Blur vagy épp a Kasabian kijelölte vonal tehát hangsúlyos, persze nem egyeduralkodó, így könnyedség, befogadóképesség szempontjából is eladhatóbb.


Lassan három éve állt össze a fiúkban egyébként, hogy hogyan s miként kellene ezt az egészet csinálni. Az alapkoncepciót Konrád, illetve Héjja Áron dobos vetették fel: egy közös fúvószenekarban játszottak, és arra gondoltak, jó lenne összehozni egy punkbandát. Be is vették a csapatba Tokát (Böjti Tamás, basszusgitár), és volt pár koncertjük.


Ezután jött a képbe Miki (Prejvara Miklós, gitár, billentyűk) és ekkor kristályosodott ki, hogy a táncolható, dallamosabb indierock felé kellene elmozdulniuk, szintetizátoros, fúvós betétekkel. Ennél pedig nem is dönthettek jobban a srácok, mivel a Twentees így kialakított hangzása épp az a poprockos táncdalmuzsika, ami közönségbarát és ezért sokkal szélesebb közeg számára könnyen élvezhető.


A srácok pedig nemcsak a próbateremben találkoznak, hanem a hétköznapokban is igen élénk a kapcsolat közöttük, ami szerintük a hosszú, közös együttműködés titka lehet a jövőre nézve. Mint mondják, a banda olyan nekik, mint egy család vagy egy párkapcsolat, szinte mindig eljárnak közösen és elsőként egymást keresik, bármi törtéjen is.


A számok többségét Konrád hozza, úgy az instrumentális, mint szöveg vonalon. „Ha az utcán jut eszembe egy ötlet, úgy teszek, mintha telefonálnék, és feldúdolom a dallamot a mobilomra” – meséli az énekes-gitáros. Ezután ő maga kiötli a hangszerelést is, és leviszi a próbaterembe, ahol a srácok belerakják javaslataikat, elképzeléseiket, hogy miként szólhat még jobban, még ritmusosabban az egész. A szövegek megírásakor Konrád általában egy őt foglalkoztató témát fűszerez meg jó adag fikcióval. „Érdekes egyébként, hogy nem történt még olyan, hogy éjfél előtt írtam volna bármit is a zenéhez” – avat be a műhelymunkájába a zenész.


A Twentees első, tízszámos Sing, Dance, Cry albumára egy magyar nyelvű szám, a Nem lesz más került fel; ez volt a banda első összerakott nótája, ami „így jött össze”. Az énekes-gitáros szerint az angol nyelvű szövegek abból fakadnak, hogy az a stílus, amiben ők nyomulnak, teljes mértékben brit gyökerű, és ha például ő hangszert ragad, akkor valahogy angolul állnak össze benne a szövegrészek.

twentees – BBQ Party | VIDEO

Third music video of Hungarian indie-rock band, Twentees, off their debut album, Sing, Dance, Cry. Also available on: Spotify: http://spoti.fi/1GJGqin iTunes: http://apple.co/1F4cqeV Deezer: http://bit.ly/1wZQlxq Google Play: http://bit.ly/1wZQkcK A Twentees harmadik videoklipje. Rendezte, felvette, megvágta, stb.: Guba Gergő és Lénárt Gábor (http://neeed.us/) Köszönjük a helyszín biztosítását a Sun City Szabadidő- és Vízisport Centrumnak!

– Azt persze látjuk és tapasztaljuk, annak ellenére, hogy egyre több fiatal tud angolul, nem érzik magukénak az angol nyelvű szövegeket; ezért erősen gondolkodunk azon, hogy legyenek magyar nyelvű nóták is – tudom meg a srácoktól. Azt azonban nem hiszik, hogy kiadnának majd teljes egészében magyar szövegekkel operáló anyagot, de egy lemezen három szám például simán elfér ebben a felállásban.


Első korongjukon minden olyan szám szerepel, amelyet teljesen kidolgoztak, így az első két megjelenés – a négyszámos 2Face EP és nagy személyes kedvencem, a Never Get Enough – dalai, illetve további öt nóta. Mindent egybevéve, összesen egy hét alatt stúdiózták fel a teljes anyagot. A banda a producerként is közreműködő hangmérnökükkel, Vári Gáborral rakta össze a számokat, az új dalokat pedig Deutsch Gábor (anorganik) keverte meg.

twentees – Never Get Enough | VIDEOKLIP

iTunes: http://apple.co/29TbDUt Deezer: http://bit.ly/2a8qtYb Spotify: http://spoti.fi/29UGPRS Hivatalos weboldal: http://twentees.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/twenteesmusic Instagram: http://instagram.com/twentees Rendezte: Kovács Eszter Közreműködött: Simon Balázs Dalszöveg: Oh why Is it hard to find A way to make it right A way to make it work out I’m on my knees I wanna sit down and talk Jump over the walls Find a way to work it out I tried so hard to make you understand But you never get enough, you never get enough Running is pointless That road never ends The door is open Why not enter then?

A lemez másfél év bő termése, sokszínű, igen változatos dallamvezetésekkel. „A korong utolsó száma, a (Set the Streets on) Fire például három óra alatt jött össze, egy nagy közös agymenés alkalmával, ám a koncerten érződik igazán, hogy milyen jól működik” – mesél picit az alkotás sokszínűségéről Toka.


Az anyag fizikai valójában egyelőre nem jelenik meg. Mint a srácok mondják, addig nem érdemes kiadni valamit kézzelfogható verzióban, amíg mindössze egy-egy kis lelkes rajongó ír rájuk kéthetente a közösségi platformokon, hogy mikor és hol lehet megvenni a csapat CD-jét.


A fiúk azonban egyáltalán nem csüggednek. Épp ellenkezőleg: komoly célokat szeretnének megvalósítani. Működő, profi zenekarként akarnak üzemelni, hogy a 14 éves kislánytól a harmincas apukákig mindenkit megfogjanak. Ennek érdekében pedig mindent megtesznek, keményen dolgoznak, akár könnyebben fogyasztható, poposabb hangzást is a muzsikájukba csempészve.


Ars poeticájuk szerint is popzenekarként gondolnak magukra, ugyanakkor azt leszögezték, semmiképp sem akarnak plázákban vagy netán bevásárlóközpontos parkolókban játszani.


– Kicsit olyan a zenekar, mint egy demokrácia, ahol én vagyok a miniszterelnök, de a konstruktivitás, a közös munka, a kémia teljes mértékben működik, nem igen szoktunk civakodni – mondja Konrád. A beszélgetés alatt is érződik, hogy a fiatal frontember szab fazont a csapatnak, és a sajtóügyeket leszámítva – amit a lelkes Nagy Kátya visz – ő intézi a zenekar ügyes-bajos dolgait.


Azzal persze tisztában vannak, hogy nem fognak kizárólag ebből megélni, mindenki építi saját kis civil karrierjét: Áron már dolgozik, Toka doktoranduszhallgató, míg Miki és Konrád egyetemisták.

twentees – 2Face | VIDEOKLIP

Deezer: http://bit.ly/1UeTQLh iTunes: http://apple.co/265VRM6 Spotify: http://spoti.fi/1XYuYbU Hivatalos weboldal: http://twentees.hu/ Facebook: https://www.facebook.com/twenteesmusic Instagram: http://instagram.com/twentees A videót készítette: Guba Gergő és Lénárt Gábor Csajszik: Kiss Izabella és Kiss Szimonetta Szöveg: Seems like she’s looking for something Something she can’t find now She has a big smile on It’s only the outside With

Külön szimpatikus, hogy noha a srácok tudják, a zenéjükkel elsősorban Budapesten tudnának robbantani, szülővárosukat, Hódmezővásárhelyet nem akarják feladni. Igaz, hogy nehezebb a logisztika, legalább két autó kell egy-egy pesti koncerthez, és lényegesen több kilométer, de lelkesek, és az új próbaterem is készül.


A helyi rádióban már játsszák őket, de a cél a minél több koncert és a betörés a fesztiválokra, ami tényleg igen nehéz úgy, ha nem robbantottál valamiben, vagy nem kaptak fel annyira, hogy százezres kattintásokat produkálj a zene- és videomegosztókon. A srácok azonban, becsülendő, nem adják fel, én pedig tényleg szurkolok nekik, mert a Twentees épp olyan könnyed habpoprock, ami simán elfér a nyári repertoárban.


Helló, fesztiválszervező bácsik és nénik! Ím, egy ideális, már-már pinkpopos banda, kizárólag könnyed emésztésre! Tessék, vigyék!


Ez a cikk az mno.hu-n jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015.03.29.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland