„Úszik a szar a levesben valahol a kondér legalján”

Hangoskönyvnek is simán elmenne a Mákos Gubanc első nagylemeze. Tizenöt dalos utazás a koponyánk körül a szarkazmustól a hiperrealista korlenyomatig. Premier!

Szőke Ákos aka Mákos Gubanc /// Fotó: Herczeg Orsolya


Szőke Ákos Mákos Gubancában az a jó, hogy sose tudod hova tenni. De nem is kell. Úgy lesz mind inkább művészi a szó igényes értelmében, hogy közben nem távolodik el az érthető befogadhatóság síkjától, ugyanakkor klisémentesen tud tömeglazítani.


Öt hónapja írtam ezt Ákos új száma, az Éjszakáim Fejvadásza premierjében. A klip egy érkező nagylemezt vezetett fel. Nos, az album megérkezett, a Valahol a kondér legalján címet viselő anyag pedig tulajdonképpen ott veszi fel a fonalat, ahol annak idején június elején ugyancsak nálunk érkező ízelítő abbahagyta. És mindaz, amit annak idején megjegyeztem a debüt számról, az tökéletesen igaz a lemezre is. Első körben az, hogy a látomásos szövegvilág ellenére az egész anyag ügyesen lavíroz a rétegpop határán.


Tizenöt szám kicsit masszívnak tűnhet, ám amennyire elrettentően hathat elsőre az instant, folyton gyorsuló zenehallgatás(pörgetés) korában, annyira jó kicsit kikapcsolva ráhangolódni és végighallgatni az egészet. Nagy amplitúdókat ne várjon senki, nem ugrálunk a balck metal és a minimal techno között, viszont vannak olyan jópofa dalok, mint pl. az Ez pont olyan, mint az a gimis punk dal. De a lemezcímet rejtő Minden villamosmegállóban, vagy a Búcsú a bölcsőtől se rossz.


A Valahol a kondér legalján közben hangoskönyvként is jól működik. Van egy poéta jellege: frappáns, könnyedebb, nulla politikus, mégis a jelenre jól reflektáló magyar nyelvű szövegeket hallgatunk. Ha mindenképp valahova tenni kell, akkor amolyan korlenyomatként is jól működik. Megvan a nyelvi játékosság, a szarkazmus és a hiperrealizmus egyben. A gitárok az egy szál dalszerzős dolog ellenére is olykor az alter legjobb pillanatait idézik.


Az album összes dalát Ákos írta zeneileg-szövegileg, és egymaga vette fel és keverte meg őket. A youtubeos vizuális anyagokért pedig Faragó Gergő a felelős. Más nem is maradt, mint szépen alámerülni a számoknak. Ha pedig élőben szeretnétek meghallgatni a Mákos Gubancot, akkor november 27-én irány a BARhole Music, ahol Ákosa Basket Case (Green Day tribute) zenekar előtt lép majd fel.

Ha kedvet kaptatok és szeretnétek magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland