Újra itt a 7alatt – Métálosan üvöltve lépünk be 2020-ba

Újév, új én. Innentől minden más lesz, egyszerre szokok le és rá, többet fogok mindenből, kivéve, amiből kevesebbet. Azért van, ami ugyanolyan marad: a 7alatt.

Mindenki elindította már az újévet, maga mögött hagyta a bejgli gőzt, és a friss karácsonyi zoknijáról is kiderült, hogy ugyanolyan műszálas, mint a többi. A szürke hétköznapok visszatértek, a szilveszteri mámor sem lazítja tovább a szervezeteket, (ha a tiedet igen, akkor azt kell mondanom, kemény vagy, az egészséged érdekében keress fel egy orvost!) úgyhogy mi is útjára indítjuk a 2020-as 7alatt sorozatot, ahol a múlt hét megjelenéseit és a jövő hét legjobb mulatságait vesszük górcső alá.


Nyilván lehet az elején csalni egy kicsit, mert hát, ki akarna lemaradni azokról az igazán jó dalokról, amik az év első szakaszában jelentek meg.


Ilyen az év első napján debütáló Orient Fall EP is, ami a Belau-ból már ismerős Buzás Krisztián vezette, metál projekt. Valóban senki nem számított arra, hogy Krisztián a Belau lélekmelengető, kiegyensúlyozott zenéje mellett, időnként kiköpi a tüdejét egy jó kis hörgés közepette.


Azt, hogy milyen az anyag, azt a legjobban az jelzi, hogy Rolekkel hosszasan tárgyaltunk róla, hogy milyen formában is jelenjen meg nálunk, ugyanis őszintén bevalljuk, hogy fogalmunk sincs a metálról.


Meg sem próbálom az Orient Fall zenéjét az ezer metál műfaj között besorolni valahová, mert biztos vagyok benne, hogy hibáznék, és rengetegen vannak, akik tőlem ezerszer jobban tudják ezt. Emiatt bármit is írnék, okoskodásnak tűnne, de akkor miért írok róla egyáltalán?


Mert az egyértelmű, hogy király a cucc, meghallgattuk és egyetértés volt a csapaton belül, hogy nagyon igényesen összerakott, profi négy dalról beszélünk, amit én is tudok értékelni úgy, hogy teljesen NULLA tudással rendelkezem a szcénáról.


Ettől függetlenül, ha valami f@sza, akkor azt el kell ismerni, és meg kell mutatni annyi embernek, amennyinek lehet, az Orient Fall pedig határozottan az.

ORIENT FALL / MANKIИD (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

‘Mankind’ is the long-awaited return of the Hungarian metal phenomenon ‘Orient Fall’ with an excessive sound, encountering the dark future of the human race and visioning the possible downfall of our world from the new EP, ‘Contrast Is What Keeps Us Together’.

Nem tudom, hol éltem eddig, hogy nem jutott el hozzám Krizso zenéje. Nagyon sok helyen szembejött velem, valamiért még sem hallgattam meg soha, és ezt milyen rosszul tettem! A Boys in the City – Girls from the Woods lemeze tavaly jelent meg, amiről a Fights most kapott egy elég erős vizuális támogatást. Hétfőn jelent meg ez a klip, ami annyira ideálisan festi le a belvárosi homlokzatok és az ég kapcsolatát, hogy már csak azt el tudnám nézni sokáig.


Krizso zenéje, Jónás Vera hangjával kiegészítve viszont végképp olyan egyveleg, amiért érdemes rányomni a PLAY gombra. Ezek után említenem sem kell, hogy ha te is most ébredezel a barlangod Krizso-tól eddig elzárt részein, mint, ahogy én is teszem, akkor nincs más hátra, mint bepótolni a hiányosságokat.

Krizso (feat. Vera Jónás) – Fights (Official video 2020)

camera: Luca Kövécs edit and post production by Péter Fancsikai concept by Krisztián Vranik Album: Krizso / Boys in the City – Girls from the Woods (Klinik, 2019) www.kliniklabel.com

Krizso-val ellentétben Egyedi Péter tavalyi lemezét természetesen hallottam, és én is ugyanannyira el voltam ájulva az Mmat-től, vagyis a Mindenkinek megvan a maga történetétől, mint sokan mások mindenfelé az interneten.


Erről a lemezről a Meztelen most kapott egy klipet, de nem is akármilyet. Reisz Gábor, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezője, Scherer Pétert jól megvereti, és ez nekünk nagyon tetszik. Reisz Gábor és Egyedi Péter találkozásától erősebb szubkulturális kollaborációt pedig nehéz lenne elképzelni. A Blikk olvasóinak szíve nem fog gyorsabban verni ettől a két névtől, de ha te tudod, kikről beszélek, akkor megnyugtatlak. Pontosan olyan minőségű az egész, mint amilyet vársz, úgyhogy ha eddig nem tetted volna, csekkold gyorsan!

Mmamt – Meztelen (hivatalos videóklip)

Facebook: https://www.facebook.com/mmamt/ Instagram: https://www.instagram.com/mmamt_/ MÁRC_14 TRIP hajó – jegyek: http://bit.ly/Mmamt_TRIP_0314 * Rendező – Reisz Gábor * Operatőr – Becsey Kristóf * Gyártásvezető – Hegyi Nóra * Asszisztens – László Panna, Németh Tamás * Focus puller – Németh Tamás * Video – Benkő Ádám * Kamera trainee – Darmos János *

Most pedig nézzük, mit tehetünk a jövő héten buli szempontjából, január közepe van, mindenkinek hiányzik már egy kis nyüzsgés.


Január 15-én például a TRIP Hajón lehet elkapni Jónás Verát és Závada Pétert egy különleges, nem teljesen irodalmi, nem teljesen zenei, és nem is teljesen beszélgetős estre. Azt, hogy mi történik, mindig a helyszínen találja ki a két főhős, vannak versek, dalok, sok beszélgetés. Egyszer már láttam őket így, különleges, és semmihez sem igazán hasonlítható dologra számíthat mindenki, aki szerdán a TRIP felé veszi az irányt.

Jónás Vera és Závada Péter // TRIP

Art event in Budapest, Hungary by TRIP and 3 others on Wednesday, January 15 2020 with 726 people interested and 57 people going.

16-ra két eseményt is hoztam.


Elsőként Krizsót csak megemlíteném, mert az előbb már ódákat zengtem róla, de a fentebb említett lemezt a Toldiban mutatja be csütörtök éjszaka a közönségnek. Vele lesz az Isle of Man, akik szintén egy teljesen új anyagot mutatnak be, annyira frisset, hogy ott lehet majd először hallani. Experimentális future trio, így írják le magukat, kísérleti elektronikus zene az egész, élőben előadva. Mindenkinek ajánlott.

Krizso (Live) EP bemutató + Isle of Man albumbemutató / TOLDI

Music event in Budapest, Hungary by Krizso and 4 others on Thursday, January 16 2020 with 433 people interested and 86 people going. 5 posts in the…

A Toldiban pedig a legjobb, hogy mivel moziként üzemel, a 23 órás kezdés elé befér még egy koncert, mondjuk a Mika Tivadar Mulatóban. A Yellow Mood és a Folksteps tart közös bulit. Bevallom őszintén, a Folksteps-ről soha nem hallottam korábban, és a Yellow Mood is úgy került a látóterembe, hogy a DRMRZ-ként már általunk jól ismert Dobos Kristóf is tagja a csapatnak. Elszállós indie, szaxofonnal, billentyűvel megbolondítva.


A Folksteps alatt pedig ez áll az eseménynél: ethno-surf. Kevés dolog érdekel annyira, mint az, hogy mit lehet ebből a szóösszetételből kihozni, csütörtökön kiderül.

Yellow mood, Folksteps | MIKA

Music event in Budapest, Hungary by Mika Tivadar Mulató and 2 others on Thursday, January 16 2020 with 184 people interested and 47 people going.

Péntekre pedig ismét azt javaslom, hogy a Mika Tivadar Mulatóba lessetek le. Grabovski és Kései Kitérő koncertek, amiből az első ráadásul lemezt mutat be.


Mind a két bandának kedveltem a dolgait, a Grabovskit még akkor, amikor anno másik néven nyomult, aminek a leváltásának okát, a mai napig nem tudom. A másik névre és a Kései Kitérőre is ugyanaz igaz, volt egy időszak, amikor nem tudtam kitérni előle, folyamatosan szembejött.


Tavaly viszont talán egyáltalán nem hallottam egyik bandáról sem, kíváncsi vagyok, mi történt velük, miért tűntek el. Remélem, hogy mostantól ugyanúgy szembejönnek majd, mind a kettő megérdemli a figyelmet.

Grabovski Lemezbemutató, Kései Kitérő | MIKA

Music event in Budapest, Hungary by Mika Tivadar Mulató and 2 others on Friday, January 17 2020 with 225 people interested and 86 people going.

Ez volt az év első 7alattja, innentől minden héten számíthattok rá ismét, hogy megnézzük mit érdemes hallgatni itthonról, és merre érdemes menni a budapesti éjszakában.


Addig pedig tapadjatok a képernyőre, kedden 18:00-kor érkezik a Fű alatt EXTRA, ahol kielemezzük a kedvenc magyar zenéinket 2019-ből. Csatlakozzatok az eseményhez, és akkor tuti, hogy nem maradtok le semmiről.

Fű alatt EXTRA – Kedvenc 2019-es magyar zenéink

2020.01.14 | Facebook LIVE 18h | YouTube LIVE 19h

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence