A ’70-es évek dalversenyeinek hangulata és a romantikus meg az agresszív indusztriál – 7alatt

A legfrissebb 7alattban romantikus dalversenyes vágyódással, fagyosan érvágós, pulzáló elektronikával és Krúbi legújabb médiahackjével jelentkezünk.


A Blahalouisiana legfrissebb videoklipje, a Ne engedj még el egyszerű koncepcióra épül, mégis eredményesen varázsol retró hangulatot: a kameramunka, a beállítások a ’70-es évek dalversenyeit, Schoblocher Barbara pedig nagy klasszikus énekesnőinket idézi meg az érzelemdús, balladisztikus dal 4 és fél perce alatt. A hangzás a zenekartól már megszokott analóg, élőhangszeres palettával dolgozik, és érezhetően háttérbe is húzódik a dal egyértelmű fókuszpontjaként funkcionáló, határozott és pontos ének-performanszhoz képest. A dalszövegből nem derül ki egyértelműen, hogy a gyakran előkerülő „egyes szám második személy” kicsoda valójában (egy szerető? Egy ex? Isten?), ez viszont nem vesz el a profin összerakott és remekül előadott dal szuggesztív erejéből.

Éles váltás ehhez képest a The Devil’s Trade és a John Connor könyörtelenül sötét közöse a Dead Sister Merope, amely tulajdonképpen egy remix Makó Dávid egy korábbi dalához, a Dead Sisterhöz. Az eredeti, érvágós gitár-bendzsó hangszerelést a dán John Connor duó egy gazdagabb, de nem kevésbé nyomasztó ’80-as évekbeli, indusztriális szintetizátor- és ütőshangszer-központú pulzálásra cserélte le, amely Makó fájdalmas, Holdra vonyító éneklésével csontig hatolóan fagyos élményt nyújt. A dalhoz tartozó fekete-fehér, minimalista vizuálnak így már nem is kell túl sokat hozzáadnia az amúgy is bivalyerős hangulathoz. Ajánljuk mindenkinek, aki a hirtelen jött melegben még szeretne vacogni egy kicsit.

Indusztriális elektronikánál maradva: Krúbi vadiúj mellékprojektje a 6608XI az egyik legizgalmasabb dolog, ami mostanában szembejött velünk. A zajos, agresszív, 100 gecs-re hajazó hangszerelésű MBDTF Is A 6?! majdnem 7 perc hosszú, több, különböző, gondosan kidolgozott részből áll, és központi témája, hogy Krúbi mérges, hogy a The Needle Drop népszerű „dinnyéje”, Anthony Fantano zenekritikus 2010-ben 10-ből mindössze 6 pontra értékelte Kanye West meghatározó My Beautiful Dark Twisted Fantasy (MBDTF) lemezét. A dal tele van Fantano mintákkal, és az angol nyelvű dalszöveg is Fantanót igyekszik kérdőre és felelősségre vonni – ami sikerült is, hiszen tegnapi sztrímjében Anthony meghallgatta a dalt, és az eddig készült legkreatívabb őt szidó dalnak nevezte.

Ha pedig szeretnétek további magyar dalokat hallgatni, KATT a Titánok Spotify-ra! Csak jókat mutatunk!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Borbás Dani