„A sok fülhallgató-használattól kb. középfülgyulladást kaptam” – Na, ettől nem fogtok!

Ezért érdemes instrumentális albumokat is hallgatni. A Belső Parancs és a Külső Kényszerek új lemezének első etapja elég sok izgi dolgot tartogat. Premier.

Toroczkay András /// Fotó: Nagy Botond


Még tavasszal premierezett nálunk a Belső Parancs és a Külső Kényszerek; már akkor is azt írtam, a Toroczkay András nevével fémjelzett (egyszemélyes) formációról, hogy enyhén szólva is hibbant, persze, jó értelemben. Alapoztam mindezt a dalokra, amiket egyrészt, hétköznapi értelemben olykor nehéz bárhogy is definiálni, másrészt, inkább tűnnek helyzetgyakorlatoknak, semmint céltudatosan rádióbarát frekvenciára kimatekolt tűpontos slágereknek.


Nos, itt a következő etap, és a helyzet az, hogy amin az előbb lamentáltam, az erre is tökéletesen áll, mindezt tetézve azzal, hogy ezúttal ének/szöveg mentes dalokról van szó.


Itt érdemes megállni egy pillanatra. Gondolom, sokan vannak úgy, mint én, hogy ritkán hallgatnak kizárólag instrumentális könnyűzenét. Nyilván, egy jó Chopin, Haydn, vagy teszem azt, a nőcsábász Liszt az más tészta (instrumentalitás-ügyileg), ahogy az elektro bugyraiban is akadnak olyan dalok, amiknél nem hiányolom az éneket/szöveget. Ettől eltekintve, ritkán hallgatok instrumentális zenét. Illetve, ha igen, annak tényleg baromi jónak kell lennie. Vinnie kell az embert, különben hamar elunjunk az egészet.


És akkor itt vissza is kanyarodhatunk a Belső Parancs új cuccára, ami nem hagyja lankadni a figyelmet. Épp ezért, már elsőre is végighallgattam tisztességgel, és nem csak azért, mert egy cikket kell róla írnom. Baromi jók a témaötletek, és különösen az adja, hogy az alább hallható négy szám sok szempontból elüt egymástól, de valahogy épp emiatt működik. Ahogy a címben írtam, ez egy olyan lemez, amiért érdemes instrumentális dolgokat is hallgatni. Ráadásul nem is egyszer, hanem csípőből többször is egymás után. (És ha egy megjegyzés, egy apró hiányérzet maradhat az emberben: egy-egy témát talán jobban, hosszabban is ki lehetett volna fejteni. De ez persze tényleg csak kekeckedés, és lehet, ha jobban ki lennének fejtve, akkor már nem működne úgy, ahogy fentebb megpróbáltam tömören összefoglalni.)


Más nem is maradt, mint beizzítani a 12 kisbogár névre keresztelt lemezt, amiről azt érdemes tudni, hogy három részletben fog majd kijönni, ez itt az első felvonás négy száma! Jó szórakozást, a hajtás után pedig a szerző szólt néhány szót az anyag genealógiájához – semmiképp se hagyjátok azt se ki 😀

12KISBOGÁRNAGYLEMEZ/A by BELSŐPARANCS

A hamarosan teljes egészében megjelenő instrumentális nagylemez első harmada.


Az instrumentális számok története azzal kezdődött, hogy a guitar pro kottáknál rájöttem, hogy vannak különféle hangszínek, aztán elkezdtem ezzel a midi hangzással csinálni dolgokat. Kísérleteztem, elég sok időt eltöltöttem vele, beszippantott.


Aztán arra gondoltam, milyen jó lenne ezt ötvözni élő hangszerekkel. Aztán megtaláltam a gépen a bemenetet. Eltelt pár év megint, és rájöttem, hogy kell vennem kis jack-nagy jack átalakítót. Megint eltelt pár év, kikerestem, hogy hol árulnak ilyet. Megint eltelt néhány év, elmentem a boltba. Aztán rájöttem, hogy az Audacity programban is vannak effektek, meg sávok, és hogy mennyire nehéz ezt a két dolgot, mondjuk két külön sávot szinkronizálni.


Aztán a Kabala Baby dobosa, Fejős Ádám ajánlotta, hogy használjak Abletont, mert ő is azt használ. Közben az egyik barátommal, Németh Szabival aki jobban ért ezekhez, sokat konzultáltam. Neki egy csomó instrumentális darabja volt, azokra jammeltünk, volt amit fel is vettünk. Végül próbáltam az Abletonnal rögzíteni dolgokat, kialakultak nem hagyományos dalvázlatok, sok dolgot a tuxgitáros (a guitar pro ingyenes verziója) korszakból mentettem át.


Voltak időszakok, amikor több hangmintát használtam, kakofónabb hangzásokat kerestem, zajokat, széttorzított, szanaszét effektezett dolgokat szerettem, mostanában inkább a lágyabb, természetesebb dolgok vonzanak. Nyilván élethelyzetből is következnek ezek. Hogy mit hoz a jövő, nem tudom, mert a sok fülhallgató-használattól kb. középfülgyulladást kaptam. Ezt csak azért árultam el, mivel alkalmasint ez is befolyásolni fogja a XXI. század instrumentális kortárs zenéjének alakulását.


Ha pedig esetleg kíváncsiak vagytok élőben, Andrásnak és társainak szeptember 28-án lesz egy ilyen szösszenete a budapesti Örkény István könyvesboltban.

Barlog Károly: E/ (zenés könyvbemutató az Olvasás Éjszakáján)

2019.09.28 • Örkény István könyvesbolt


És ha még továbbra sem elég a Belső Parancsból, itt lecsekollhatjátok a legutóbbi cikkünket 👉

„A kutyám leszokott az ugatásról, mert elmúlt a szorongása az étkezőasztalnál” | Ígéretes titánok

Tök komoly, ha nem lenne bolondos. A Belső Parancs és a Külső Kényszerek lemeze egyszerre koncepciózus és b@sz oda kellemesen. Helyzetgyakorlat premierhez.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland