Az ember, aki tudatosan húz lapot 19-re, és ezzel mindig lendületben tartja magát

Rendületlenül jönnek a dalok Ben T Kadar műhelyéből. Ezúttal egy trashbe hajló darabot veszünk górcső alá nagyívű kitekintéssel: Ain’t No Cold Night, kritika!

Kádár-Szabó Bence aka Ben T Kadar /// Fotó: Szabó Levente/Levision


Pár hónapja élénk eszmecserét folytattunk pár zeneipari háttérmunkással arról, hogy milyen magyar produkciót ismerünk az elmúlt pár évből, amely nem tucatra gyártott klisés fos, hanem kellőképpen egyedi, egyúttal markáns eléggé ahhoz, hogy lenyomatként megmaradjon az emberben. A részletek taglalása nélkül, ez egy valóban komoly fejtörő. Ebben a beszélgetésben felmerült Ben T Kadar neve is, és az egyik beszélgetőpartnerem lakonikusan csak azt mondta a produkcióról, hogy szerinte unalmas, modoros és gyakran önmagát ismétli. Én amellett érveltem, hogy függetlenül attól, hogy csípjük-e stílusilag, a maga műfajában szerintem pont patent, és egy olyan halmazban mozog, amely nálunk igen csak hiányos – ami meg van, az tényleg popfos.


Bevallom, Kádár-Szabó Bence – és a pop e szegmensének – hangzásvilága nem a sajátom. Sose volt az, olykor túl finom, sokszor finomkodó. Ettől függetlenül továbbra is vallom, Ben T Kadar jó cuccokat csinál. Craig Davidet se kedveltem soha, mégis szerintem a maga nemében pöpec. Hogy Ben unalmas lenne, azt sem hiszem, még ha érteni vélem, hogy az a kritikai megjegyzés ízlésből szólt. Azt is tartom, hogy a Ben T Kadar elég változatos, hisz az R’n’B-s hatásoktól a remixekig sok mindennel találkozunk, ha belehallgatunk a dalaiba. S ha például a remixeknél járunk, ezek az elektrós kikacsintásai nálam rendesen ülnek. (Nem hiába neveztünk már Ben T Kadar-remixet Az év dala kiírásunkba 2020-ban!)


A Ben T Kadar-dalok mértani pontossággal meg vannak tervezve. Mondanám, Bence egyértelműen rádióra tervez. Még ha nem feltétlenül százszázalékosan tudatosan, ezek a dalok egy racionálisabb párhuzamos univerzumban egytől egyig futnának a kereskedelmi szegmensben, mert kismilliószor jobbak annál a lakossági szemétnél, amit napjaink slágereinek próbálnak meg eladni, de igazából egy kiló krumplit se érnek. Na, a Ben T Kadar anyagok ennek ellentettjei, és amellett, hogy pop szempontból ott vannak a szeren, nem érezni azt a tucathatást, ami évtizedek óta mételyezi a „magyar popot” – még úgy sem, hogy Bence dalai a hazai helyett inkább a nemzetközi trendekbe illeszkednek.


Ahogy a címben említettem, a Ben T Kadar erőssége, hogy mindig 19-re húz lapot, és ez jól áll neki, mert ezzel igazából mindig lendületben tartja a produkciót. Ez pedig ellentmond a sematikusságnak, annak, hogy a számok önmaguk ismételnék. Remek cáfolata ennek a legújabb darab, az Ain’t No Cold Night. Ha ugyanis eddig azt hitted, ismered Bence stílusát, akkor meghallgatod ezt, és azt mondod, mi a szösz. Egyrészt nyoma sincs a finomkodásoknak (na, jó talán egy hangyafasznyit igen), másrészt a maga módján pont annyira trash, amennyire nem gondolná az ember ismerve az alkotó előéletét.


Torzítós gitárokon felcseperedve azt mondanám, még ennél is több mocsok is elfért volna, de ne legyünk telhetetlenek, ez a dal egy újabb tónusát mutatja a Ben T Kadarnak. Legközelebb talán még több szabadszájú, freestyle szövegelés is fér majd (mondjuk egy szövegszóló, haha!), viszont jegyezzük fel, hogy a szám kilépett a szerző eddig inkább táncklubokra komponált világából. Személy szerint úgy vélem, az Ain’t No Cold Night egy kurva jó remix alap, akár még torzítókkal is el bírnám képzelni.


És az is biztos, Ben T Kadar egy roppant változatos előadó, ezt a legújabb szerzeménye is tökéletesen igazolja, és az eddigi pályaíve alapján szerintem sokkal több figyelemre lenne hivatott annál, mint amit eddig kapott. Bízom benne, egyszer a nagy rádiós áttörés összejön, mert ez az egész nagyon oda való lenne!


Addig is, ha élőben szeretnétek meglesni Bencét, akkor március 25-én pénteken irány a Gödör, ahol Ben T Kadar mellett a Paperdeer emeli majd az est fényét. Ott tali!

Ben T Kadar ⧕ Paperdeer | 2022.03.25 | Gödör


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A Fű alatt podcastért meg IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland