Ez a cikk nem a magyar Linkin Parkról szól

Hanem a Beneath My Skinről, akiknek új dalából viszont tényleg könnyedén válhat egy újkori nu metal himnusz. Gitár, rap, scream, pandák: Hogyan lesz tovább? Kritika!


Ha alaposan körbenézünk, akkor talán feltűnhet, hogy már egy ideje nyakig benne vagyunk egy kétezres évek rivájvölben. Brittney újra nagyot megy és végre nagykorú, a mozikban Mátrix és Harry Potter, divatos az alacsonyderekű és/vagy bőszárú naci, a legmenőbb telefonokat megint ki kell hajtogatni és a magyar politikai közélet Viktor és Ferenc dichotómiájától szenved. A poszt-millenium időszak ugyanakkor magával hozta a nu metal világszintű (vagy legalábbis hazai, de abban az időben kábé annyit is jelentett a világ) népszerűségét és elterjedését, úgyhogy tizenéves kiskamaszként, zenei érésem hajnalán megkerülhetetlen hatást gyakorolt rám a rapelgetős-éneklős zúzda à la Korn, Limp Bizkit, Linkin Park. Most nagyon úgy tűnik, hogy nem csak rám.


Kb. kortársak vagyunk, úgyhogy a Beneath My Skin srácaival nagyon hasonlóan élhettük meg ezt az időszakot, és nagyon büszkén élem meg, hogy végre az én generációm tapossa a nosztalgiapedált trendvonaton: a nu metal újra szexi lett. A Hogyan lesz tovább? olyan autentikusan hozza elő azt a világot, amiben egy Meteora című album hetekre listavezető lehet, hogy az méltó tiszteletadásként szolgál a műfaj tragikus hőse, örökös királya előtt – tudjuk kit értünk ezalatt.

A BMS már-már megszokottnak tekinthető módon a magyar könnyűzene boszorkánykonyhájából, a Kőbányai Zenesuliból nőtte ki magát 2019 nyarán, hogy aztán a Covid áztatta évek során online és tévés tehetségkutatók mezőnyében bizonyítva, több single és klip megjelentetése után érkezzen meg 2022-be, és tovább gyarapítsa azon trackek listáját, amiket szeretnénk hallani majd első nagylemezükön. Aminek jönnie kell hamarosan, ha már a Nagylemez program pályázatának friss támogatottjait tisztelhetjük bennük.


Jár a tisztelet az április 21-én kilőtt dal minden alkotóeleme miatt is, a kásás, de mégis harmóniába építkező gitár- és basszustémák (Balogh Péter és Taksz Ákos) szépen visszaadják azt a kétségbeesett zavart, amiben a kedves lírai én érezheti magát. A clean és distorted sávok váltakozásába gyönyörűen illik Hercz Tamás (dobok) csörömpölése, a refrének extatikus robbanékonysága is nagyban köszönhető a feszített bőrök és cinek összekomponálásának. A Hogyan lesz tovább? egy nagy lendületet vesz mindjárt az elején, és ez a lendület viszi át a hallgatót különböző íveken és szakaszokon, hogy a végső katarzis felé vezető úton mindent magunkba szívjon, hogy aztán egyszerre adjon ki magából mindent.


Az imént említett mini fejezetekhez kiváló házigazda Dunai Gergő hangja, legyen szó akár rapről, akár screamről, akár alsónemű-áztató érzelmes balladázásról, kompakttá és teljessé a lassan 20 évvel ezelőtti múltidézést, miközben frissességével és magyar nyelvű szövegével (!) mégis emlékeztet minket arra, hogy összetéveszthetetlenül ’22-es dologról van szó. Ha már a szövegről szó esik, ne menjünk el amellett, hogy szinte-szinte featelős anyagról van szó, a dal rap-verzéjét ugyanis nem a pláza, hanem az X Faktor győztes Alee írta, és habár ő maga nem öltötte magára a kelet-európai Mike Shinoda szerepet, szavain keresztül Gergő tolmácsolásában ő is hozzátette saját építőkockáját a Beneath My Skin aktuális monumentjéhez.


A srácok munkásságának iránya gyönyörűen kristályosodik, a Beneath My Skin ügyes pozíciónálással – és persze azzal a profizmussal ami az eddigi cuccaikat jellemezte – a kortárs magyar zene égboltjának sokáig fénylő csillagává válhat, mert nu metal’s not dead, még ha poprocknak is tűnik olykor. Épp ezért nagyon várós az a bizonyos debütalbum, amiről egyelőre ugye annyit tudni mint a GTA VI-ról, de a lemezbemutatón azért valaki foglaljon nekem helyet az első sorba (na jó, azt meghagyom a visítozó lányoknak, elég nekem a második is). És ha addigra már gyakorlott BMS koncertre járó szeretnél lenni malacod van, a pandafan srácok május 5-én az Arena Gardenben adnak a torzítóknak, aztán indulhat az arconpörgés.


Csak jókat, hallgassatok magyarokat! Titánok Spotify-ért ide kattintsatok! A Fű alatt podcastért meg IDE!

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence