A mi márcziusi ifjúnk, DRMRZ, a forradalom napján is odapörköl

Gyorsabb, mint Kossuth; keményebb, mint Petőfi. Dobos Kristóf az Ígéretes titánok negyedik szülinapjára is hozott új anyagot. Tényleg totális őrület. Premier.

Minden további szó, csak egy felesleges szeg a falba. A lídben tényleg elmondtam mindent. Dobos Kristóf aka DRMRZ (ejtsd: drámőrz) serényebben írja a dalokat, mint anno Kossuth Lajos a vezércikkeket előbb a Pesti Hírlapba, majd később a forradalom idején a saját magáról (!!!) elnevezett Kossuth Hírlapjába. A párhuzam nem véletlen. Ma márczius 15., a forradalom, a ribillió napja van! Egyúttal, mivel napra pontosan négy éve indult el az Ígéretes titánok, kis szerelemgyermekünk szülinapja is.


Hogy miért keményebb Petőfinél? Mert tuti nem rúg be egy pohár bortól – ahogy a fáma szerint a Nemzeti dal szerzője nagy bánatára mindig –, emellett biztos jobban szereti Debrecent, mint a 26 éves korában a szabadságharc utolsó napjaiban elhunyt költő, és sokkal nagyobb kietlen pusztaságban küzd a művészi elismerésért.


S noha kész őrületnek tűnik, hogy fél éve nem jelent meg nálunk premierrel, ezúttal sem aprózta el a dolgokat. Eredetileg azt beszéltük meg, hogy bemutatjuk egy új koncepcióját, erre Kristóf előállt egy háromszámos EP-vel is. Szóval, ezúttal is perverz bemutató következik, a márciusi ifjak, a sajtószabadság napján bemutatjuk a tavalyi Az év dalánkra is nevezett DRMRZ legújabb élő videóját, és a Bluemoons című kislemezét. A zenék után pedig maga a szerző beszélt egy kicsit a koncepciókról. Jó szórakozást hát így 1848-ra (és 2015-re) emlékezés mellé!

DRMRZ – Slashes // ( Looped Live )

DRMRZ on: Facebook: https://www.facebook.com/drmrzmusic/ Insragram: https://www.instagram.com/drmrz_band/ Spotify: https://open.spotify.com/artist/6z0gg…

„A videót a Képzőművészeti Egyetemen vette fel Szabó Richárd, akit a basszgitárosunkon keresztül ismerünk. Egyébként az egész egy egész spontán ötlet volt, mert, ha jól emlékszem, szerdán kitaláltuk és pénteken már forgott is. Ugyan régóta beszéltük Timivel, aki sok vizuális dologban ügyeskedett a zenekarnak, hogy egyszer eljátszanám, hol járok ezzel a loopos dologgal náluk a műteremben, kicsit hálaképp, hogy használhatjuk néhanapján mint tér a vizuális ötletek kigondolására és megvalósítása. Illetve, mert nekem is egy tökéletes gyakorlás egy zártabb, nyugodtabb, de mégse otthoni környezetben végigjátszani az anyagot.


Nagyjából február elejére állt össze rendesen a műsor, amikor a videó is készült. Azóta egyébként egyszer lemerészkedtem ezzel a műsorral a Vittulába is, és mostanában tervezem több helyre is kivinni a hálószobámból, amihez szükséges volt, hogy kicsit bővebb műsortáram legyen a dalok rotálása miatt.”

DRMRZ – Bluemoons (Full EP)

DRMRZ on: Facebook: https://www.facebook.com/drmrzmusic/ Insragram: https://www.instagram.com/drmrz_band/ Spotify: https://open.spotify.com/artist/6z0gg… Bandcamp: https://drmrzmusic.bandcamp.com/ Tracks: 0:00 Luna 4:57 Candy Jarrs 8: 36

A videóhoz megbeszélt cikken felbuzdulva közben szerda este neki is estem, és szombat kora délutánra megírtam egy háromszámos EP-t is, ami ugyan nem volt tervben, mert zenekari felállásban felvett hanganyagok irányába szeretnénk tolni a jövőben a formáció megjelenéseit. Így például a háttérben íródó nagylemezhez otthon általam felvett demói már nem számítanak kész anyagnak, csak skiccnek, ami alapján elindulunk lent a próbateremben, és kialakítjuk a felvevendő végleges dalt.


Mégis a most írt kislemezt megjeleníthető anyagnak tartom mivel, mint az előző EP, a For Night Owls & Pretty Strangers, ez is úgy lett megírva, hogy el tudjam játszani a dalokat körről körre építkezve, mégis újra lehessen gondolni a számait zenekarilag játszva. Ez a mostani korong a Bluemoons nevet kapta, és igyekeztem kicsit gitárcentrikusabbra, élettelibbre váltani az előzőhöz képest. Mivel a műsor egy részét már most is gitárcentrikus dalok teszik ki, mint a videó is mutatja, viszont ezek jellemzően korábbi lemezek újraértelmezett vagy leegyszerűsített darabjai, amik ilyen verzióban csak élőben hallhatóak.


Az EP, mint hevesen megírt koncepció, 3 lényegesen eltérő megszólalású dalt tartalmaz. A stoner/psychedelic rockos Lunában címadó főhősnőnket faggatjuk, ám ő a holdnak énekel szüntelen. A középső Candy Jarrsnak mindig négy dámája van, amikor nálam csak 3 ász, és végül a Cornerstone a saroklakásom és a körülötte meg-meg álló élet mély szintikbe mártott alkalmi magánya.”


Ha pedig ennyi nem lenne elég Kristófból (már pedig nem biza), itt a nagy forradalmi és radikális hevületben érdemes elolvasnotok a legutóbbi lemezbemutatóján vele készült interjúnkat:

„Ez néha már olyan, mintha a saját életemhez írnék aláfestő zenét” | Ígéretes titánok

Dobos Kristóf, alias DRMRZ nem pihen. 2018 egyik legizgibb koncepciójának új, Kaleidoscope című lemezét is nálunk lehet először meghallgatni. Premier + interjú.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland