A Facebook azt tervezi, belépőt kérhetnek a zenészek a live stream koncertjeikért

Mivel a részletek nem ismertek, kicsit „nesze semmi, fogd meg jól” szagúnak tűnik a közösségi médiaóriás bejelentése. Még a végén az előadók is jól járnak?


Az elmúlt évek online tartalomszolgáltatós gyakorlatához és szívózásaihoz képest meglepő bejeletést tett a Facebook: a koronavírus-járvány hozta felhasználási változásokra reagálva átalakítják a Live platformjukat, és ennek keretében azt tervezik, a videószolgáltatásukban közvetített élő koncertek után az előadók pénzt tudnak majd kérni a szolgáltatást igénybe vevő nézőktől, hallgatóktól – jelentette egy rövid hírében a Pitchfork. A bejelentés szerint ez a díjbeszedési, fizetési lehetőség nemcsak a koncertek, hanem egyéb online Facebook konferencia-beszélgetések esetében is elérhető lesz.


Persze, még nem eszik olyan forrón a kását: a Mark Zuckerberg fémjelezte vállalat egyéb részlettel egyelőre nem szolgált. Így a NAGY bejelentésen kívül semmi konkrétum nem ismert még, hogy mégis mindez miképp, hogyan és mikortól lesz majd lehetséges. A Pitchforknak sikerült elérnie a Facebook egyik szóvivőjét, aki még válaszolt is nekik. A zenei szaklap természetesen a részletekre lett volna kíváncsi, ám mindössze azt a tömör választ kapták, hogy a továbbiakat akkor közlik, ha azok majd meglesznek.


Ez így elsőre picit, „nesze semmi, fogd meg jól”, de annyi azért kiviláglik belőle, hogy közel egy évtizednyi, már-már elkeserítően eredménytelennek tűnő ketrecharc után egy nagy online tartalomszolgáltatónak mintha leesett volna, hogy (a kvázi nullánál) valamivel tisztességesebb díjazásban részesülhessenek maguk a tartalomelőállítók és szolgáltatók. Az ördög persze majd a részletekben fog megbújni. Nem számítok jó fej eljárásra, ugyanakkor a szándék – hogy egy megváltozott helyzetben a bevételeiket lenullázó iparág képviselői is online kereshetnek a saját maguk által előállított értékekből – dícsérendő. (És a végén még lehet, ez valami új kezdete… [vagy mindössze porhintés.])

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland