Mi értelme a második esélynek? – Fiúk: Félek

Nem sárgább, nem is savanyúbb, de a miénk. Egyedi élményt nem csak külföldről lehet várni, a pop pedig, bizony ma sem szitokszó, ha jól tálalják azt. Kritika.


Megvan az az érzés, amikor meghallgatsz egy dalt, aztán lépsz is tovább, nem foglalkozol vele, mert annyira nem kapott el? És az, amikor ezután, egy tök más hangulatban visszatérsz hozzá és vered a fejed a falba, hogy miért nem tűnt fel elsőre, hogy ez mennyire egyben van?


Én pontosan ezt a hibát követtem el a Bíró Bence (ének), Kasó Máté (basszusgitár, billentyű, vokál), Bánszki Botond (dob), Iványi Máté (szaxofon, basszusgitár) és Lengyel Levente (gitár, vokál) alkotta Fiúk esetében. Még azelőtt hallottam a zenekarról, hogy kijött a Félek című daluk – amiről, most szó van – és mivel tudtam, hogy mennyire jó zenészek, nagyon vártam a megjelenést, amikor pedig ez megtörtént, meghallgattam a dalt és ennyiben maradt.

EZ AZ AMIT TI NE TEGYETEK!


Több barátom is bizonygatta nekem, hogy ez egy hihetetlen jó produkció, és teljesen hülye vagyok, ha ezt nem látom. Így meghallgattam még egyszer, és utána nem kellett már bizonygatni, hogy hallgassam többször, sőt arra se kötelezett senki, hogy énekeljem a refrént magamban.


Mert ez egy hihetetlen fülbemászó szám, ha ez elsőre nem jön át, akkor egy másik lelkiállapotban hallgassátok meg megint, higgyétek el nekem, megéri. Nincs itthon hasonló produkció, de ahogy kutakodtam a fejemben, sem találom, hogy honnan is meríthettek a srácok. Persze van benne nagyon sok minden, kis indie, kis r’n’b, kis magyar alter, de a sok hatás összegyúrásából egy nagyon egyedi és igényes popprodukció lett, a szó legeslegjobb értelmében.

Fiúk – Félek

A Fiúk zenekar debütáló dala. Zene: Fiúk Szöveg: Bíró Bence A felvétel és az utómunka a GreenMouse Recording Studioban készült, 2019-ben. Hangmérnök: Márta István Fiúk: Bíró Bence – Ének Kasó Máté – Bass, billentyű, ének Bánszki Botond – Dob Lengyel Levente – Gitár, vokál Iványi Máté – Szaxofon, vokál A videó elkészítéséhez közreműködött: Langó Ádám Kunics Olivér Dencs Dominik Galgóczi Olivér Sümegi Kinga INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fiukhivatalos/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/fiukhivatalos/ Booking, management: Pocsai B.

Nagyon feszes a groove, tapadásra teljesen alkalmas a dallam, és értelmezhető részek vannak benne. Nagyon szépen építkezik, van eleje, vége, és egyre többet ad, ráadásul katarzist is kapunk, szépen felvezetve, pontosan ott, ahol annak lennie kell. A Fiúk nagyon jól bizonyítja, hogy a klasszikus dalfelépítések teljesen jól működnek, ha ahhoz jól nyúlnak hozzá.


A szaxofonért pedig külön hála! Jó látni, hogy egyre több zenekar gondolkozik abban, hogy léteznek fúvós hangszerek, miért is ne kéne őket használni? És ez teljesen igaz, had legyen csak ott az a szaxi szóló, mert gyönyörűen illeszkedik a dalba és ad hozzá, nagyon sokat.


Elemezhetném tovább, hogy mi minden jó ebben a számban, de teljesen felesleges, mert minden jó, beleértve a szöveget is, ami azért kritikus pont szokott lenni.


Azt tudnám nektek javasolni a jövőre nézve, hogy ne legyetek olyan hülyék, mint én voltam, ne engedjetek el elsőre dolgokat, a második esély hasznos, én például egy óriási dalélménnyel lennék kevesebb anélkül. Ha pedig már a jövőre nézve jó tanácsoknál tartunk, akkor május 23-án csütörtökön menjetek el a Neverlandbe, ahol a Fiúk élőben is bemutatkoznak a közönségnek.

Fiúk házibuli a Neverlandben

Music event in Budapest, Hungary by Fiúk and Neverland Bar & Escape Room on Thursday, May 23 2019 with 226 people interested and 61 people going. 7 posts…

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence