Csajok, pasik, Balaton kliséktől mentes, sokkal élvezhetőbb változatban

Az az igazi balatoni nyár, az az igazi ethno-surf veretés és kamaszkori emlékek: ez mind-mind ott figyel a Folksteps új klipjében. Örömanya. Exkluzív premier!

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy jó kamaszkori sztorija a Balatonról. Egy osztálytárs vonyarcvashegyi nyaralójából, a 2012-es, még igazán jó Balaton Soundról, vagy egy időközben többször megbánt biciklitúráról. Amikor utolsó nap számolgatod az aprót, hogy a vonatjegy meglegyen hazáig, amikor keresed azt a balatonszemesi kis ABC-t, ahol elég idősnek nézel ki ahhoz, hogy a hárman közösen összedobott Royal vodkát kiadják. Amikor a nyaralás nem csak egy-két kierőszakolt hét az évben, hanem az évzáró után megérdemelt két és fél hónapnyi pihenés csúcsa.


Magam részéről én már (sajnos) bőven túl vagyok ezeken az éveken, de végignézve az új Folksteps klipet minden emlék előtört.

folksteps örömanya

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Folksteps kábé azt teszi a magyar népdalokkal, mint Christopher Nolan a Batman filmekkel. Az Örömanya szövegének alapjául az A kapuba a szekér székely kiházasító szolgál, de felesleges lenne újrahangszerelt népdalról beszélni, annyira autentikusan siklik bele a szöveg ebbe a jazzes, surf-rockos alapba, hogy az csak na.


Önálló produktum, amelyet csak vérbeli Folksteps nótaként kell, de lehet is élvezni. Valami elképesztő tantrikussággal forog végig a hipnotikus bass-line, a dob hozza és cifrázza a kellő jazz(?)-standerdet tűpontosan, végig lötyöghető-táncolható-ugrálható, és van benne tapsikolós rész a megőrülés előtt az igazi, effektelt-vinnyogós gitárral. Instant közönségkedvenc, a szövege is könnyű, már csak koncertek kellenek és lehet visítozni az első sorokból. Addig pedig simán feldob bármilyen otthoni cselekvést, pl. takarítás. Sokkal menőbb lesz tőle a napotok. 


Nagy Dorottya ötletéből és látványából Pál Ákosnak viszont olyan imázsfilmet sikerült forgatnia a Balatonról, hogy csak annak nem jön meg a kedve csobbanni egyet a Magyar Tengerben és lángosozni 1600 forintért, aki már túl van rajta. A zene és kép teljesen egy hullámhosszon mozog, tökéletes hangulatban telik el ez a bő három perc, bitang erős vibrálós érzést ad. Agata Angilella vendégéneklése mellett Zilahy Anna és Falaty Tamás őszinte és szerethető jelenléte, az Ari Aster által rendezett Fehér éjszakák (Midsommar) képeit idéző művészi vágások, a kamu ‘80-as évek fíling, a ruhák, a mozgás, az a kőkemény groove a dal végén, ezek mind együtt elénk varázsolnak egy sosemvolt emléket, egy olyan mesevilágot, amit nagyjából Ujj-Mészáros Károly Liza, a Rókatündére tudott (szándékos a párhuzam).


Összességében szövegével, zenéjével, képével számomra könnyebb magyarnak éreznem magam az Örömanyára, mint mondjuk a Nélküledre, dehát, ízlések és pofonok, ugye. 


Hálásak lehetünk a fiúknak, hogy ebbe a csalódásokkal és lemondásokkal teli, közepesen sz@r nyárba csempésztek valamit, amitől azért mindenkinek kicsit megdobban a szíve, és talán belefér még egy gyors szép új szerelem a révfülöpi stégen. De ha a mostani hétvégéd még szabad, akkor lesz lehetőséged ropni a srácok muzsikájára, mert augusztus 1-jén szombaton Székesfehérváron a 8-as Műhelyben, vasárnap pedig Tapolcán a Disztichon fesztiválon játszanak. Kigombolt bő inget és kord térdnadrágot javaslok!

Folksteps koncert

Art event by Folksteps and Disztichon on Sunday, August 2 2020

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence