Az idei Glastonbury fesztivált és az Euróvíziót is elfújta a koronavírus

A Coachella halasztását már bejelentették, de az Eurovíziós Dalfesztivált sem fogják idén megrendezni 🙁 Járvány idején se maradj le a friss zenei hírekről.

Glastonbury 2011 (Fotó: jaswooduk/Flickr)
Glastonbury 2011 (Fotó: jaswooduk/Flickr)


Úgy tűnik, a Coachella után egy újabb legendás fesztivál esik a koronavírus áldozatául. Az Egyesült Királyság leghíresebb, a világ egyik legismertebb és legnagyobb fesztiváljának, a Glastonburynek a szervezői Twitteren jelentették be, hogy 2020-ban üres marad a Worthy Farm.


Az eredetileg június 24-28 között tartandó fesztivál alapítója, Michael
Eavis
és lánya, a fesztivál sajtófőnökeként is tevékenykedő Emily a szomorú hírt a rendezvény hivatalos csatornáján közölték, kiemelve, hogy a jelenlegi helyzetben nem maradt más választásuk.

Glastonbury Festival on Twitter

We are so sorry to announce this, but we are going to have to cancel Glastonbury 2020. Tickets for this year will roll over to next year. Full statement below and on our website. Michael & Emily

A Taylor Swifttel, Kendrick Lamarral, vagy éppen Paul McCartney-val headlineolt fesztiválra több mint 135 ezer ember fizette be a jegyár első részletét, az ő letétük automatikusan a jövő évi belépő első részletévé válik, de van lehetőség az 50 font (mintegy 19200 forint) visszatérítésének igénylésére is.


Arról egyelőre nincs szó, hogy a line-up változatlan marad-e 2021-re. A közlemény kitért arra is, hogy pénzügyi szempontból óriási pofont kaptak most, a brit The Guardian napilap cikke szerint akár a százmillió fontot is elérheti a veszteség. Az idei ráadásul jubileumi, ötvenedik évfordulója lett volna a fesztiválnak, de megfontolt és nehéz döntést kellett hozniuk.

Törölték az idei Eurovíziós Dalfesztivált is

Idén nem rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált sem, írja az MTI. A verseny szervezői, valamint az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szerdán jelentették be, hogy a rotterdami eseményt, ami május 12-től 16-ig tartott volna, a koronavírus-járvány miatt törlik. „A bizonytalanság, amit a Covid-19-től való félelem egész Európában okoz, az EBU-t is nehéz lépésre kényszerítette, nem rendezzük meg az idei dalfesztivált. A döntés a fellépők, a stábok, a rajongók, a nézők biztonsága érdekében, a Hollandiában, Európában és világszerte kialakult helyzet következtében született” – olvasható a szervezők által a Eurovision.tv-n közzétett nyilatkozatban.

Az Eurovíziós Dalfesztivált 64 éven át rendezték meg megszakítás nélkül, a mostani az első alkalom, amikor törlik a versenyt. Rotterdamban 41 ország képviselője lépett volna színpadra, Magyarország nem küldött volna versenyzőt a dalversenyre. Jan Ola Sand, az EBU vezetője, az Eurovíziós Dalfesztivál leköszönő versenyigazgatója kiemelte: a holland szervezőkkel, a helyi közmédiával egyeztetve már azon dolgoznak, miként lehetne Rotterdamban 2021-ben megrendezni az eseményt. A holland közszolgálati média, az NPO elnöke, Shula Rijxman elkerülhetetlennek nevezte az EU döntését.


Közben a Recorderen arról írnak: Aki teheti, ezen a héten pénteken, azaz március 20-án vásároljon lemezt, vagy bármilyen fizikai kiadványt, pólót, vagy egyéb terméket a Bandcampen, aznap ugyanis a teljes bevétel a művészekhez kerül a platformról. „Most, hogy az élő koncertek, rendezvények bizonytalan ideig elmaradnak, a zenészek első számú kereseti forrásuktól esnek el, így most leginkább azzal tudjuk támogatni kedvenc előadóinkat és zenekarainkat, ha megvásároljuk a dalaikat, lemezeiket, egyéb kiadványaikat. A Bandcamp normális esetben 15 százalékos részesedést vesz le minden eladott digitális zene után, illetve 10 százalék illeti meg a merch-tárgyakért, a koronavírus okozta nehézségeket valamelyest ellensúlyozandó éppezért 24 órán keresztül lemond erről a százalékáról, és a teljes bevételt az előadóknak utalják át.”


Egyébként, ha még több zenei tartalomra vágytok, és még nem láttátok volna a legújabb vlog-kibeszélő sorozatunk, a Kritikusan legfrissebb adását, akkor kukkoljatok rá, hiszen Dj Bootsie legújabb lemeze, és Krúbi új klipje mellett A Dalról is beszélgettünk. Az adást a videó mellett podcaston is hallgathatjátok! Szóval, KATT!

Fű alatt – Kritikusan #2 – Dj Bootsie, Krúbi és A Dal 2020

Az Ígéretes titánok 2020 februári vlog-kritikája. Duma: Bodó Bence, Penke Bence és Balogh Roland Videó, vágás, utómunka: Balsay Dorina Őket boncoljuk fel: * …

Fű alatt – Kritikusan #2 – Dj Bootsie, Krúbi és A Dal 2020 by Ígéretes titánok

Az Ígéretes titánok havonta jelentkező vlog-kritikájának első felvonása. A beszélgetésben őket boncoltuk fel: DJ Bootsie: Allegro Identity (lemez) | Krúbi: Lejtő (videoklip) | A Dal 2020 és a támogatás | Duma: Bodó Bence, Penke Bence és Balogh Roland. Videó, vágás, utómunka: Balsay Dorina.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence