Megszenvedi a magyar könnyűzene a koronavírust

A járvány okozta válság emberek ezrei megélhetését is kérdőjelessé teszi. A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda nemzetközi minták alapján a magyar károkat mérte fel.

shishi /// Fotó: Hikisch Gergely / Ígéretes titánok
Egy ideig sajnos nem számolhatunk ilyen tömegekkel


Nincs már lassan olyan élő ember Magyarországon, akinek az életét valamilyen módon ne befolyásolná a koronavírus, és a járvány terjedése ellen hozott intézkedések. Mégis, ahogy az egy friss kutatásból kiderül, a március 11-én kihirdetett vészhelyzet fordulópontot jelentett egy teljes iparágnak. A hosszútávú következményeket csak az idő fogja megmutatni, és az is kérdés, ki milyen túlélési stratégiához folyamodik, de jelenleg a bizonytalanság határozza meg a közhangulatot. 


A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) online kérdőívét közel 400 zenész, menedzser, technikus vagy klubtulajdonos töltötte ki három nap alatt, az eredményekről a Hangfoglaló számolt be. A megkérdezettek közül szinte mindenkinek (96,4%) kellett törölnie valamilyen eseményt az intézkedések után, jelentős részüknek (41,9%) tíznél többet. A lemondott rendezvények döntő többsége (90%) ráadásul az érintettek megélhetését, működését befolyásoló belépős buli lett volna, a válaszadók kétharmada 100.000 és 2.000.000 közötti összeget bukott. A korai optimista hozzáállást jól jelzi, hogy az említett programok többségénél (86,7%) eleinte halasztással próbálkoztak. 


Az ország és Budapest szórakozóhelyei igazán nehéz helyzetbe kerültek. A KÖSZI kérdőíve szerint közel 60% bizonytalan abban, hogy túléli-e a válságot, hiszen a kieső bevételek mellett többségüknek ugyanolyan működési költségekkel kell számolnia, csak 15,3% bocsátott el munkatársakat a megváltozott helyzet hatására. A kutatás azonban nem tért ki a kisadózó, úgynevezett alkalmi munkavállalókra, akik (mivel nem hagyományos értelemben vett alkalmazottak)  “csak” következő megbízásaikat veszítik el az elmaradó programokkal. És habár a megkérdezettek több, mint harmada (38,6%) úgy számol, hogy a helyzet rendeződése után is változatlanul ki tudnak nyitni, az, hogy pusztán 13,3% bízik valamilyen állami segítségnyújtásban, szomorúan jelzi, hogy egy egész iparág érzi úgy, hogy magukra maradtak. 


A kérdőív március 21-én éjfélig még elérhető az alábbi linken: https://tinyurl.com/t8vuj72.


A KÖSZI elsődleges célja a felméréssel, hogy a könnyűzenei szakmát is érintő krízisre számszerűsíthető adatok alapján hívhassa fel a figyelmet, illetve ezekkel segítse az esetleges megoldás kereséseket. Továbbá az is fontos, hogy az összeurópai felmérésekhez Magyarország is adatokkal tudjon hozzájárulni, éppen ezért a kérdéssor ezekhez igazodva azonos formai-tartalmi elemekkel rendelkezik, mint 23 másik ország kárfelmérése.


A KÖSZI a következő hetekben több, hasonló adatgyűjtésben kéri majd a szakma segítségét, hogy minél pontosabb adatok álljanak a könnyűzenei szektor teljes spektrumát illetően rendelkezésre.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence