Hé, haver, nem oda Kalifornia!

A The California Nightmares újradefiniálja önmagát és a szörfrockot, Stories from Jogewa kislemezük ugyanis rendesen odab…sz mindennek. Exkluzív premier!

 

A The California Nightmares legénysége (Fotó: Kismartoni Mátyás)

A The California Nightmares legénysége (Fotó: Kismartoni Mátyás)

 

Nagyon erősen indul az idei év, alig ocsúdtunk fel egy fasza lemezből, már is itt jön a következő. A tavaly Az év dala kiírásunkon is nagyot menő és az ezüstérmet elhozó The California Nightmares is úgy gondolta, így az újév elejére érdemes összepattintania pár dalocskát. Ebből összeált egy EP, ami a Stories from Jogewa címet kapta a keresztségben. És  hát! Ahogy a felvezetésben írtam, a srácok tényleg újradefiniálták magukat. Az alap maradt, viszont rátettek az egészre még egy lapáttal. Így kaptunk egy szörfrockra épülő, ám sokkal szofisztikáltabb anyagot. A Virág Levi (gitár, ének), Király Levi (dobok) és Komjáthy Dani (gitár) felállásban üzemelő csapat pedig nyugodtan kioszthat egy kokit vagy sallert annak, aki mostantól fogva le bigott szörfrockozza őket 😀

 

Merthogy egyre kevésbé tűnnek monokulturálisnak; egy-egy pillanatban már mintha a ’90-es évekbe csöppennénk vissza. Szóval nem csak a stílusukat bővítik, hanem ezzel a potenciális közönségüket is. Szépen rá lehet tehát gyógyulni a dalokra, s miközben mennek, érdemes hajtanotok, mert Levi mesél kicsit az új anyag keletkezéstörténetéről.

 

The California Nightmares – Stories from Jogewa EP(2019) – YouTube

„A számok nagy része már meg volt akkor, amikor tavaly felvettük az első EP-t, csupán nem voltunk anyagilag olyan helyzetben, hogy mind felvegyük. Így, ami lemaradt az első kislemezről, ahhoz útközben hozzáírtunk, és így alakult ki a második EP végleges számlistája. Lényegében tehát ezek nem új darabok, aki rendszeresen jár a koncertjeinkre az tudja, hogy ezeket már játszuk egy ideje, de mégis szerettük volna őket felvenni, hogy meglegyenek rendes minőségben. Ezzel a két EP-vel így egy korszakot is lezárunk, ugyanis elkezdtük írni a számokat az első nagy lemezre, amin vadiúj trekkek lesznek már.”

 

„Mindegyik szám egy riffből indult ki és eköré építkeztünk. Törekedtünk arra is, hogy sokkal feszesebb legyen a hangzás. Meg kaptuk még olyan kritikát is, hogy az első EP-n nem érződik annyira a basszus, így most erre is figyeltünk. Én például két gitárral játszottam fel a részeim, amiből az egyik csupán egy fuzzos, mély hang, amivel az egész kislemez alját kívántuk megalapozni. Pluszdolgokat és építettünk az EP-be, egy-két számban például hallatszik csörgő. Törekedtünk arra, hogy érződjön az, hogy magunkhoz képest fejlődtünk. Szövegileg is megjelennek más témák, nem csupán a bulizunk és k…rva jó az élet.”

 

Ami a dalokat illeti, azokról egyesével pedig ezt érdemes tudni 😀

 

A Lisa Is My Best Friend egy random jammelésből született, és a felvételek során döntöttük el, hogy ez legyen a legelső szám, mivel egyszerű, gyors, lehet rá veretni. Érdekesség, vagy poén talán, hogy mivel ez a nyitószám, ezért felvettük az elejére, ahogy kinyitunk egy sört, ezzel is mutatva, hogy indul a b@szatás. A szám egyébként arról szól, hogy ki akarsz menekülni egy kapcsolatból, mivel nem akarsz megváltozni a csajod kedvéért, mert ő nem tud elfogadni olyannak amilyen vagy.

 

A Wanna Be Like You volt az egyik legelső szám, amit közösen írtunk. Arról a válságról szól, amikor tinédzserként próbálsz valamilyen klikkbe tartozni, de nem találod a saját identitásod, és a végén rájössz, hogy sokkal jobb az, ha inkább arra törekedsz, hogy ezt megtaláld.

 

A Jogewa County talán a legpopulárisabb számunk. Dani gitárdallamából indultunk ki, és azt a világot írja le, amire mi is vágyunk. Szörfözni a tűző melegben, deszkázni, bulizni a végtelenségig és jól érezni magunkat. A Jogewa szót egyébként úgy találtuk ki, hogy még régen az egyik Instagram posztunkhoz kerestünk helyet a hely megjelölésnél és mindenképpen a Jog szóra akartunk nézni valamit. Végül kidobott egy megyét Észtországban, a Jogeva County-t. Ezt írtuk kicsit át, és elkönyveltük a saját világunk nevének. Az EP címét is ehhez a világhoz kapcsoltuk hozzá végül.

 

A negyedik szám, a Karaoke, amihez az adta az ihletett, hogy mennyire gáz az, amikor koncerteken az előadók playbackelnek, valamint, hogy ma már sokszor az olyan számokat szeretik az emberek, amik igénytelenek. Nem kapnak teret azok az előadók, akik minőségi zenét csinálnak.

 

A legvégére a Public Breakdown című számunkat hagytuk, ami szintén hasonló témáról szól, mint a Jogewa County. Buzdítani szeretnénk a srácokat, hogy a legjobb dolog az, amikor eljönnek a koncertünkre és velünk együtt buliznak.

 

Aki élőben szeretné meglesni a srácokat, van egy jó hírünk, egy amolyan minitúrné keretében három koncerten is megjáratják majd az új kislemez dalait it. Így január 17-én az Instantban, január 19-én a Három Hollóban, míg egy héttel később, január 25-én a Dürerben is elcsíphetitek a zenekart! Semmiképp se hagyjátok ki őket 😉

 

One Night with The California Creatures Club

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland