A Kölyök azt is magával viszi, aki álmában sem gondolna rá

Eklektikus, mégis homogén. Nemes Gábor valami olyasmit tud és hoz, amit kevesen. Most például egy dalt a 30Y dobosával, Zazával. Ez A mag. Exkluzív premier.

 

Nemes Gábor, alias Kölyök /// Fotó: Kalocsai Richárd

 

A Kölyök művésznéven zenélő Nemes Gáborról még az év legelején, a Made in Pécs Fesztivál kapcsán írtunk először. Ahogy akkor Penke mester fogalmazott: a „Kölyök igazi unikumnak számít, nem csak az idei fesztivál kiírásában, de megmerem kockáztatni, hogy az egész magyar zenei színtéren. Valahogy azt az érzést adja meg nekem, amit nagyon régóta keresek. Újracsomagolja, maivá és ezáltal szerethetővé teszi azokat a népdalokat, amikhez hiába próbálok kötődni, de magyarként mégis kulturális örökségem része.”

 

És tényleg! Nagyjából hasonlóan gondolkodom és érzek a témával kapcsolatban, mint Bence, viszont a Kölyök zenéjét hallgatva meg szintén pont azt, hogy, úúúú, b@kker, ez a hangulat engem is el tud vinni magával, pedig! Azt hiszem, itt van a kutya elásva, ebben rejlik a varázs. Az, ami csak kevesek sajátja. Viszont épp ezért ezt mi is adjuk nagyon. Azt meg külön díjazzuk, hogy annyi stílust, hangulatot és ízt gyúr össze három-négy percbe, hogy igazából semmi, de semmi értelme műfajilag besorolni. Loop stationre épülő szóló gitárjáték hol népdalokra, hol beatboxra hajazó énekkel. Na bumm, mégis, annyira egyben van és jól hangzik, hogy kérdezhetnénk: kell ennél több? Nem!

 

Ilyesmit hoz legújabb, először nálunk debütáló új dalával. Látszólag A mag sincs túlspilázva, fogják magukat a 30Y dobosával, Beck László „Zazával”, leülnek és nekiállnak zenélni. Aztán szinte azonnal lehet érezni, hogy mindez csak a látszat. Sikerült elképesztően sok játékosságot belecsempészni bő négy percbe. Mi meg csak utazunk egyik hangulatból a másikba. Igazi utcazenés hangulat, és ha elindítjátok a klipet, ti is halljátok, érzitek majd. S miközben megy a dal, érdemes hajtanotok egyet, mert egy miniinterjúban kicsit kifaggattuk a szerzőt is az új dalról és magáról a Kölyök-koncepcióról.

 

 

Alapjában szólóformátumban utazol, hogy jött most az ötlet, hogy Zaza bepattanjon melléd a dobok mögé?

Zazával régóta ismerjük egymást és gondoltam, hogy A maggal nagyon fogják egymást szeretni. Így is lett.

 

Ez egyúttal nyitánya lehet annak, hogy a jövőben sem zárkóznál el hasonló együttműködéstől?

A fellépéseimen a loop-beatbox show nagyon jól működik, egyelőre kiválóan érzem benne magam. Persze felvételeken, vagy exkluzív koncerteken előfordulhatnak vendégművészek.

 

A dalaid, így A mag is nagyon sok hangulat, zenei megoldás egyvelege, viszont ez az eklektika szépen belesimul egymásba. Az alkotási folyamatra levetítve, sokat szöszölsz egy-egy számon, vagy ezek így érkeznek? A mag pl. mennyi idő alatt áll össze kész egésszé?

Ahány dal, annyi történet. Vannak „íróasztalfiókban lapuló” zenék vagy szövegek, amik egyszer csak beérnek, és vannak, amik pikk-pakk, komplex módon keletkeznek. A mag az utóbbiak közül való. A szövege nagyon intenzív élményekből táplálkozik, zeneileg pedig a modern akusztikus gitár technikákkal (pl.: tapping, perkusszív stílus stb.) való barátkozásom formálta ilyenné.

 

A klip hol s mennyi idő alatt készült? Honnan jött a helyszínválasztás?

Kassai Ricsi filmkészítővel eredetileg egy összetettebb klipet terveztünk, az ősszel megjelent Aranykapu című kislemezem egyik dalához. Ami még akár el is készülhet a közeljövőben… Aztán jött A mag, mint aktualitás és gondoltam, hogy debütáló klipnek jó lenne egy ilyen „csak zenélős ríl” dolog. Úgy értem, mellékszál, mesefilm, jó csajok stb. nélkül csak úgy eljátszani a dalt, és azt kifejezően filmre venni. Elvégre az egész Kölyök-produkciónak lényeges eleme a természetesség. Úgyhogy felmentünk itt Pécsen egy jól körbefilmezhető fészer tetejére, a tér élmény fontos volt a felvétel szempontjából. Jó kis délutáni muzsikálás volt, hogy Ricsi mennyit bíbelődött utána a vágással, azt nem tudom… ?

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland