Mizu, magyar underground? #1

Eltelt a január, a kérdés, mi történt a hónapban az underground háza táján? Új sorozatunkban minden hónap végén ajánlunk pár faszaságot, ami nekünk bejött.

 

► For English version, please CLICK HERE ◄

 

Untatnak a hosszú, részletes lemezkritikák? Vagy egyszerűen csak nincs időd olvasni, de szeretnél megismerni pár újdonságot? Akkor a legjobb helyen jársz! Mizu, magyar underground? címmel sorozatot indítunk, s havi rendszerességgel ajánlunk olyan zenei újdonságokat, amelyek az adott hónapban jelentek meg. Így képben lehetsz te is. Első körben ím, mutatunk öt f@szaságot 2018. januárjából a Zombie Girlfriend, az Autopilot, a Jafari, a Perfect Pill és a twentees jóvoltából. Szóval, mély levegő és indulhat a túra.

 

Zombie Girlfriend: Wind

TE JÓ ÉG!!! Aztaqrva! Minden átkozott hétfő reggel erre akarok felkelni. Ezzel a mocskos ritmussal a lelkemben. Semmi kétség, ez a dal a hónap nagy dobása. Pont annyira feszes és széttorzított, hogy életben tartson. Semmi értelme bármit is okoskodnom. Azt mondjuk érdemes megjegyezni, hogy a zenekar majdnem öt év után jelentet meg új dalokat – bár ez talán annyira nem meglepő, hisz’ a csapat fele például abban a Szabó Benedek és a Galaxisokban van nyakig benne, amely baromi jól pörgött és nagyot ment az elmúlt években. Szóval igen csak elfoglaltak voltak, épp ezért tök jó, hogy mégis volt idejük összerakni egy lemezt a Zombival, amely a tervek szerint májusban jön majd. Addig itt a címadó dal róla.

 

 

Autopilot: The Great Escape

A daluk harmadik lett a 2017-es Az év dala kiírásunkban, most meg csináltak rá egy klipet is. A fekete-fehér minimalista vizuál pedig elég jól rezonál a szám hangulatával. Sőt, így, egy sztorival, mozgóképpel megspékelve sokkal hatásosabb. Mondhatni, ütősebb, mint egy fejberúgás. No, és a jó hír: ha meg akarjátok hallgatni élőben, február 8-án megtehetitek, ugyanis a srácok a szintén Az év dalánkon is szereplő Úrfi lemezbemutatója előtt zenélnek majd a Kuplungban.

[Az Autopilot albumáról írt kritikánkat ITT találjátok.]

 

 

Jafari: All To Collapse

Kafka lelkesen tapsolna: ez ugyanis egy nem akármilyen átváltozás. Zala Kristóf még egy éve is teljesen másban utazott. Tett azonban egy nem akármilyen kanyart, és így született meg a Jafari. Ami még annyira friss, hogy ez az első pár mondat, amit kinyögnek róla. A lényeg, ez egy merész, új irány egy jó adag R’n’B-s behatással. És már ezért is érdekes, mi több, egyedi az egész. (Hiánypótló.) Bízunk hát benne, hogy jönnek még számok, és élőben is mielőbb le lehet majd ezeket tesztelni. Nagyon megéri ráhallgatni, akárcsak a másik, szintén a napokban kiadott dalára is.

 

 

Perfect Pill: Maze

A csapat nemsokára adja ki új albumát. Erről jött még január elején nálunk a lemez címadó darabja, a Maze. S mint látjuk, a zsigeri, poszt-grunge nyersesség szofisztikáltabb köntösbe bújt, miközben a klipre sikerült egy olyan képi világot felhúzni, mintha valami képregényes mozi, vagy animáció címadó (vagy épp záró) képsorait néznénk. S ha már klip, máris nyakunkon a srácok következő, nem akármilyen dobása. Jön az új anyag, a február 10-én, egy rendhagyó premierrel érkező Mission c. etápra egy skandináv krimit forgattak. Szóval, semmiképp se hagyjátok ki, ha pedig van időtök, nézzetek el az eseményre.

[A Maze premierjéről bővebben ITT tudtok olvasni.]

 

 

twentees: Y

Angol szövegekkel indultak, majd magyarra hangoltak. (És bejött!) A hódmezővásárhelyi twentees továbbra is jó ritmusban halad, legújabb daluk a nemsokára megjelenő lemezük előfutára. Könnyed, dallamos, minden ízében kellemes gitárpop. S noha talán faék egyszerűnek tűnik, mégis több. Vibrál. S pont ez az, ami tök jó a koncepcióban, nincs túlgondolva, viszont nem annyira szofisztikáltak a számok ahhoz, hogy a türelmetlenebbek otthagyják egy perc után. Már csak az a kérdés, az érkező lemez dalai mennyire hozzák ezt a könnyed komplexitást? Március 1-én minden kiderült, Koniék ugyanis aznap mutatják majd be az új anyagot a Kuplungban a Koalabell társaságában. Megjelenni szerintem tuti ér!

 

 

No, ez volt a januári felhozatal. Legközelebb február végén jövünk a következő adaggal 😉

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland