Mindig az öreg tahó a legnagyobb játékos

Ezt hozza a Gyík zenekar II. Tétele. S joggal merülhet fel bennünk a kérdés, ők is öregek és tahók-e, mert ez a játék, amit csinálnak, nagyon megy nekik.

 

A Gyík zenekar új kislemezét felvezető, II. Tétel munkacímre keresztelt dal rögtön a kezdéskor valami igen szokatlant hoz. Az akusztikus gitár beatbox kombinációnál egyből az a kérdés merülhet fel az emberben, hogy most akkor Milky Chance jön vagy AKPH. Amint azonban elindul a szöveg, egyértelművé válik, hogy egyik sem, ők itt a gyíkok.

 

Viszont érdemes tisztázni valamit, ha te csak azért hallgatsz zenét, hogy a háttérbe szóljon valami, akkor kapcsold ki ezt a dalt. Ez ugyanis komoly odafigyelést igényel, – mint, ahogy a legtöbb rap(szerű) szöveggel operáló (jó) dal – személy szerint nekem nem is volt első hallásra befogadható, nem tudtam mihez kezdjek vele. Hogy miért hallgattam tovább? Mert érdekesnek találom azokat a dolgokat, amiről elsőre nem tudom eldönteni, hogy imádom vagy utálom őket.

 

Aztán ahogy pörgettem egyre többször, két dolog fogalmazódott meg bennem. Egyrészt, ez egy baromi jó cucc. Másrészt, vigyázat a szöveg nagyon erős mondanivalót tartalmazhat! Nem tudom, hogy csak én látom-e bele, de komoly sztori jelent meg a fejemben az öreg tahóról. Még nem született meg a döntés, hogy szánom, sajnálom vagy szimpatizálok-e vele, de az biztos, hogy mindenkinek van legalább egy ilyen ismerőse. Akinek az orra előtt bezár az éjjel-nappali, pedig ő csak chipset akart magának venni, mert az asszony megette az utolsó zacskót, és ez köztudottan elengedhetetlen kelléke a kanapén ücsörgésnek. Most mit fog így csinálni? Muszáj lesz neki megtanulni, hogyan működik a Vatera?

 

 

A szöveget nagyon jól kiegészíti, megtámasztja a zene, és a srácok olyan apró dolgokkal is operálnak, amit lehet mások kihagytak volna, hisz úgyis elviszi a duma az egészet. A Facebook üzenetet még huszadjára is megettem, és ellenőriztem a telefonom. A refréneket kísérő női vokál kiteljesedése közben elég frappáns lezárása az egésznek.

 

A klip Csermely Gábort dicséri, akinek sikerült elég kreatív módon megcsinálni egy szövegvideót, ami nem kis szó, nem lehet egyszerű többmillió ilyen után egyedit alkotni.

 

Összességében a II. Tétel egy jó dal, érdekes mondanivalóval, és nagyon jó zenei megoldásokkal, én kíváncsian várom a többit is, csak könyörgöm, mondja meg valaki az akusztikus gitárosnak, hogy szabad élvezni!

 

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence