Így kell újra atomot dobni az állóvízbe!

Apaság, sok utazás és egy hosszú várakozás. A Mongooz and the Magnetnek volt mit kiénekelni magából és ezt meg is teszik. A people═people igazi gyöngyszem.

Mongooz and the Magnet /// Fotó: Kránicz Richárd
Mongooz and the Magnet /// Fotó: Kránicz Richárd

► For the English version, please CLICK HERE ◄


A Mongooz and the Magnet úgy gondolta, hogy egy hosszabb szünetet tart. Nem is tudom pontosan, hogy mikor is adtak ki bármit utoljára. De ha ennyit kell várni az ilyen minőségű dolgokra, akkor szerintem mindenki örömmel lesz türelmes.


Adott ugye ez a norvég-ír-magyar trió, akik Pécsen találkoztak és magyar zenekar lett belőlük, de ezt már mindenki tudja. Valószínűleg az is feltűnt, hogy az utóbbi időben nem voltak annyira aktívak, már ami az új anyagokat illeti. Elvonultak, alkottak, Magnus közben apuka lett, játszottak keresztül-kasul a világon, a két Korea közötti demilitarizált zónától az újvidéki Exit fesztiválig.


Most pedig megjöttek a négy legjobb Mongooz and the Magnet-dallal, aminek a people═people, vagyis „people bridge people” címet adták. A Hey Boy klippel együtt még november elsején debütált, ami tökéletesen megalapozta ezt az egészet, és megmutatta, hogy a srácok mennyire mozdulnak ki a komfort zónájukból. Semennyire.


A people=people egy blues-rock lemez, a Mongooz tehát pontosan azt csinálja, amihez eddig is nagyon értett, és ahelyett, hogy elkalandozna más műfajokba, csak a határokat tágítja ki. Egy kevés pop vokáltól, modern sound designtól nem lesz homlokegyenest más, csak sokkal jobb. Ahelyett, hogy teljesen újba fogtak volna, a tökéletesítést választották a srácok, és Isten áldja a döntésüket.


Mindezt ráadásul olyan külföldi producerek segítették, mint Dani Castellar, aki többek között Paulo Nutini munkáit is segíti és az ő lenyomatát nehéz lenne letagadni az anyagon, de rajta kívül Gavin Fitzjohn (Manic Street Peacher) is dolgozott a srácokkal.


Végigmehetnénk mind a négy dalon egyesével, de azon kívül, hogy szerintem alapból sincs sok értelme egy lemez – legyen az kicsi, vagy nagy – megjelenésénél, itt mindenhova ugyanazt tudnám írni.


Ez az EP azért ennyire jó, mert rendkívül ízléses, minden arányos, semmin nem érezni, hogy túltolnák, vagy, hogy nagyon keveset adnának a srácok. Épp ellenkezőleg!

Mongooz and the Magnet – Hey Boy (Official Music Video)

Mongooz and the Magnet – Hey Boy Taken from their EP “people ═ people”, coming out November 15. Pre-order here: https://backl.ink/74129666 Follow us: https://mongoozandthemagnet.com https://facebook.com/mongoozandthemagnet https://instagram.com/mongoozandthemagnet Written and directed by Míra Finta and Geri Háló Cinematography: Ákos Szilágyi Starring: Vilmos Vajdai Cast: Csenge Mezei, Adél Csököly, Sára Háló Maxim Rözge, Mongooz and the Magnet Music by Mongooz and the Magnet.

Úgyhogy, más nem is lehet mondhatunk, hallgassátok a lemezt, és reménykedjünk, hogy, ha már ilyen jól rátaláltak a hangjukra, akkor majd nem kell olyan nagyon türelmesnek lenni a következő adagig.


Aki november 15-én Pécsen van, az Est Caféban elkaphatja a srácokat a The Qualitons és a Carson Coma társaságában. De a hivatalos LEMEZBEMUTATÓ november 22-én lesz a budapesti Toldiban. A zenekart utána november 23-án Szegeden, november 29-én Sopronban, majd december 20-án Debrecenben lehet elkapni élőben!

Mongooz and the Magnet | EP Release Show

Toldi • 2019.11.22.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence