Így kell kimaxolni a cipőbámulást!

A planemo többek között egy csillag nélküli bolygó, a Planemo pedig egy olyan banda, ami tökéletesen választott nevet a zenéjéhez. Freeze Response EP-kritika.

 

Planemo /// Fotó: Nagy Bálint

 

A Planemo zenéjét sokféleképpen definiálhatjuk: posztrock, dreampop, indierock illetve természetesen alternatív rock (mert ami nem metál és nem hiphop, az itthon alter), én azonban a nekem leginkább szimpatikus shoegaze megnevezésnél maradok – és nem csak azért, mert ez sikkes, hanem mert a Freeze Response három tétele valóban tökéletes cipőbámuló zene.

 

A nevéhez méltó robanással indító Cataclysm mindjárt a kislemez legelején megmutatja, miért szeretjük a Tamási Leonárd, Tóth Ádám, Pongrácz Panka és Molnár Gergely felállásban üzemelő zenekart: garázsosan karcosra kevert gitárok, sodró lendület, okosan váltakozó témák, általános elszállás. Mindez kiegészítve a hipnotikusan hullámzó énekkel, könyörtelenül berántja a Planemo világába a hallgatót, hogy aztán még további két dal erejéig el se engedje onnan.

 

Planemo – Cataclysm (Official Audio)

Taken from ‘Freeze Response’ EP (2018) Facebook: https://www.facebook.com/planemospace/ Instagram: https://www.instagram.com/planemo.official/ BandCamp: https://planemospace.bandcamp.com/releases SoundCloud: https://soundcloud.com/planemo-639762361 Written & performed by Planemo Recorded, Mixed & Mastered by András Makay Artwork by Andrea Horák Lyrics: Through my skin they rip up my flesh made by ore My barky limbs evanishes into live coals My wild flock is a hoof-print filled with blood They opened up my foaming veins, but they won’t tame the flood Bloodthirst will be my guide Horizon will come untied No mercy, bloodthirst will guide Horizon will come untied

A második helyre került Halocline továbbvisz mindent az első számból – hogy aztán az egészet még jobban megcsavarja. Már-már stonerbe hajló váltásaival, zaklatott dallamvezetésével egyáltalán nem könnyű, de annál jobb darab, amit tökéletesen egészít ki a lebegős ének és az abban megfestett álomszerű képek.

 

A záró Cabin Blues hét perce egyrészt ugyanúgy természetes folytatása az EP-nek, mint az előtte szóló szám, másrészt előremutató lezárása egy igen jól sikerült anyagnak.

 

Igazából nehéz Freeze Response-t három különálló számként értékelni, mert a zenekar ösztönösen készít nagyobb lélegzetvételű anyagokat. Homogén, de egységességében is változatos zenei világa izgalmas és magával ragadó, ráadásul igazán hiánypótló is nálunk, a magyar ugaron. Éljen a cipőbámulás!

 

Aki élőben szeretné elcsípni a srácokat, az legközelebb október 20-án a Dürer Kertben megteheti, ahol a FLOO társaságában fognak fellépni.

 

FLOO & Planemo // Dupla kislemez bemutató

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Somogyi Bence