Ez a zene maga a pszinstrumentális posztmodern

Hallottál már űrpszichedelikát? A Chronosynclastic AF az első fecske Sólkym debüt EP-jéről. Darkos elszállás és experimentális utazás a nappalidba, szeretettel!


Éppen túl vagyunk már az idei nyár felén. Ha ez egy olyan átlagos év lenne, mint az elmúlt 25 évben bármikor (emlékeim messzebb nem mennek), akkor most biztosan spanyol ajkú énekesek tangóharmonikával felturbózott latino-discojáról, vagy vidám kamasz fiúk „sört iszunk, belefekszünk” pop punk dalairól írnék. Most viszont, az elmaradó fesztiválokkal és népünnepélyekkel, megélhetésükért aggódó zeneipari szereplőkkel furcsává vált időszakban legalább ennyire furcsa projekt látszik szárba szökkenni a júliusi napsütésben.


Kicsit darkos, kicsit kattogós, elektronikus-elszállós, pszichedelikus művész-izé. Nagyjából így tudnám pár szóban összefoglalni Sólkym pár napja megjelentetett zenéjét. Látszólag (hallatszólag?) nincsen túlbonyolítva semmi, mégis, ebbe a négy és fél percbe sikerült belesűríteni olyan nüansznyi finomságokat, amiknek köszönhetően Sólkym könnyedén az amúgy nem túl erős magyar pszinstrumentális (a szót most találtam ki!) szcéna elitjébe célozhatja magát. Sólkymben minden megvan ahhoz, hogy a Madách téri Telepbe járó beanie sapis media-design szakos srácok kedvencévé váljon, nem is ok nélkül.

Sòlkym – Chronosynclastic AF

FACEBOOK: https://www.facebook.com/solkymmusic/ INSTAGRAM: https://www.instagram.com/solkym_music/ BANDCAMP: https://solkym.bandcamp.com/album/s-is-for-s-lky…

A Chronosynclastic AF sok csatornán keresztül éri el célközönségét, a design, az artwork, a struktúra, a hangzás együtt a megtestesült posztmodern. A cím maga is (Chronoszinklasztikus mint a pics@) azt a teret és dimenziót jelöli, amikor egyszerre minden igaz és valódi, még az egymásnak ellentmondó tények is. Nehéz ezt nem a mai közéleti-politikai viszonyok tükrében értelmezni, akár világszinten is. 


Érzésem szerint tehát összművészeti projektről van szó, ami akkor is igaz, ha egy one-man show-ról van szó, a Sólkym mögött ugyanis egy személyben Jacsó Miklós áll, egyedül szépen megírva, feljátszva, rögzítve, keverve az egészet. A hangzás dicsérete közben azért meg kell említeni Baráti Zoltán és Szőke Csaba nevét is, akik tanácsokkal és masztereléssel segítették, hogy ilyen bitang jól szóljon, és a műfajhoz tökéletesen illő végeredmény szülessen. 


A régi Instantban volt az embernek lehetősége időnként belefutni egy-egy olyan kis terembe, ahol hasonló zenékre rendkívül fura dolgok történtek. Nagyon szurkolok, hogy ilyen kis termek létezzenek még valahol, mert bármikor imádnék el/betévedni egy Sólkym szettre, de ha „csak” újabb és újabb pszichedelikát szállít nekünk az űrből időnként, én már azzal is boldog vagyok.


FRISS: Közben egyébként már meg is érkezett a második dal. A Rocketsummerre pedig ugyanúgy érvényesek az előbbi megállapításaink (+ egy fasza szaxofon Garay Anna Elza jóvoltából és egy remek artwörk Birinyi Tamás tollából)!

Sòlkym – Rocketsummer

FACEBOOK: https://www.facebook.com/solkymmusic/ INSTAGRAM: https://www.instagram.com/solkym_music/ BANDCAMP: https://solkym.bandcamp.com/album/s-is-for-s-lky…

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Penke Bence