7alatt – Nem zenétől a zenéig

Felesleges hülyeségek vásárlása helyett, töltsd az idődet azzal, hogy jó zenéket hallgatsz, vagy király koncertekre mész. Jutott mind a kettőből mostanra is.


Lassan közelít az év vége, jönnek azt ünnepek, csendesedik a koncert és megjelenés dömping, mi pedig Az év dala versenyre készülünk lelkiekben. Előtte még belesünk a múlt hét újdonságaiba, december közepén, amikor épp semmilyen szent nem járt körbe, így a zenekarok maguknak kellett a dalokat és bulikat hozni.


Ezzel a feladattal pedig legjobban a Ricsárdgír birkózott meg; a banda egy teljes albummal érkezett. Szép munka, srácok! Jár a keksz, a smackleves, a bulikrumpli. Az albumról már a Minden Nyár Fishing himnuszként, a Szintis Laci pedig világrengető  gigaslágerként már megjelent korábban, a My Horse-t pedig mindenféle felvételekről és koncertről lehetett már ismerni. (Akik rendszeresen járnak Ricsárdgír bulikra, lehet, hogy már többel is tisztában voltak.)


A további kilenc dal, amit hellyel kínáltak a Rise of the Koalán, 38 perc töménytelen Ricsárdgír-érzést ad. Igaz, hogy most nincs a Szintis Lacin kívül más celebdal, de ahogy hallgattam a számokat, hibátlanul eljutott hozzám az, hogy mi is az, amit ők csinálnak. Teljesen felesleges őket zenészként kezelni, teljesen felesleges könnyűzenei albumként hivatkozni erre az egészre. Ez a Ricsárdgír, akinek tetszik, annak nagyon jó lesz, akinek meg nem, hát, rájuk majd rájuk fogjuk, hogy nem elég felvilágosultak.


Az viszont egyértelmű, hogy a Ricsárdgír már nem zene!


Átlovagolva egy másik világba, Nóvé Soma népdalos Mordái produkciója hozott egy klipet. A Hidegen fújnak a szelek, nem egy teljesen a semmiből érkező szám, korábban koncertfelvételként már lehetett vele találkozni, de most stúdiómunka és sok futás eredményeként itt van előttünk egy sokkal inkább rendes zenekart idéző köntösben.


A single egyébként a banda első nagylemezét jelzi előre, ami remélem, hogy hasonlóan kísérleti lesz, ez a némileg Syriust idéző vonal az én szívemhez nagyon közeli. Olyan jó lenne, ha itthon végre valaki csinálná ezt megint rendesen, úgyhogy hajrá Mordái, várjuk a lemezt!

MORDÁI – Hidegen fújnak a szelek (Cold Winds Are Blowing)

Directed by Damján Lazin Written by Damján Lazin and Soma Nóvé DOP: Bence Almási Editing: Viktor Szabó Colorist: Balázs Lippai Special thanks to Domonkos Erhardt and Dániel Riederauer

Ami mellett pedig nem tudok elmenni, és bárhogy is próbáltam nem tudtam kihagyni az e heti felsorolásból, az az, hogy megjelent a Zöld Sárga The Qualitons előadásban.


Igen, ez is csalás, a KEXP-s felvétel miatt mindenki látta, hallotta már, de ezzel nem lehet betelni. A KEXEK lemez első dala, ahogy Boros Levi nemrég nálunk a Fű alatt beszélgetésünkben utalt rá, ettől nagyjából csak hosszabb témák kerültek fel az albumra. Gondolom, arról felesleges is beszélni, hogy mennyire várjuk ezt a lemezt, addig pedig hallgathatjuk ezt az egy dalt körbe-körbe.

The Qualitons – Zöld sárga (official audio)

https://www.facebook.com/thequalitons/ https://www.instagram.com/the_qualitons/ https://spoti.fi/38wJnEC ————————————————————– A dal a KEX zenekar azonos című dalának átdolgozása. KEXEK lemezmegjelenés: 2019. december 23. KEXEK borító: https://www.facebook.com/trikk.sk/ A lemez hangmérnöke: Czirják Tamás Dalszöveg: Zöld-sárga, zöld-sárga Hangyák lejárata Tollasgyík szemében áll egy kis leányka Darazsak harcolnak Fogaik csattognak Halálos sebeket Ejtenek eleget Bogarak elmennek, röptükben zenélnek, tölgyfának törzsében, hallgattam én őket.

A jövő hét lehet az évben az utolsó, amikorra még tudok ajánlani bulikat anélkül, hogy mindenféle idióta ruhát kellene hozzá felvenned, teletömnöd magad cukorral, vagy esetleg egy papírgurigába levegőt fújni és örülni a hangjának.


Ezt kihasználva pedig a helyetekben leszáguldanék az év végi Lépjünk a Holdra és Fák Alatt évzáróra, 19-én a Dürerbe. Magyar alter mulatozás várható, és remélem, nem készülnek a srácok meglepi trombitákkal, mert akkor most átvertelek titeket. De ez csak ott derül ki, meg kell nézni!

Lépjünk a holdra & Fák Alatt Zenekar Évzáró / Dürer Kert 1219

Music event in Budapest, Hungary by Lépjünk a holdra and 2 others on Thursday, December 19 2019 with 165 people interested and 42 people going. 8 posts…

Egy nappal később, 20-án, szintén Dürer Kert, ahol a FLOO, a God and Monkey és a Shakin’ a Warm’n’Fuzzy fantázianévre keresztelt estjüket tartják. Ráadásul, a Shakin’ úgy döntött, hogy ha már ott vannak, akkor be is mutatják az új lemezüket, ami eléggé fasza lett!

Shakin’ lemezbemutató, FLOO, God and Monkey

Causes event in Budapest, Hungary by Shakin’ and 3 others on Friday, December 20 2019 with 135 people interested.

Megint egy nappal később, 21-én pedig az Úri Muri pincébe érdemes lelátogatni, ahol OIEE, WDE, TIMEMASTERZ felhozatallal elektronikus estét tartanak. House, techno, funk, ha szabad hinni az esemény leírásának. Egy utolsó elektro elhajlás karácsony előtt még belefér 😀

OIEE I WDE I Timemasterz ★ Urban Camouflage ★ Úri Muri Pince

Music event in Budapest, Hungary by OIEE and Úri Muri on Saturday, December 21 2019

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence