Ivan4sure annak, aki szereti, és annak is, aki nem

Ha szeretnénk megérteni, mi foglalkoztatja az ezredforduló szülötteit, akkor ivan4sure új EP-je, a Wisdom Teeth jó belépő lehet mindehhez. Exkluzív premier!

ivan4sure /// Fotó: Stósz György Péter
ivan4sure /// Fotó: Stósz György Péter


Ivan4sure legnagyobb erőssége, hogy a dalai, klipjei nagyon nem tipikusak. Nem köthetjük őt térhez, régióhoz, és semmiképp sem tudjuk rásütni: na, ez annyira magyar. Táj- és téridegen zene az övé, de pont ettől jó, bárhol megállja a helyét, és igazából bárhová be tudja ágyazni magát. Leginkább egy generációról mesél, mondhatni, ő a Gen Z egyik krónikása. Ha szeretnénk megérteni, mi minden foglalkoztatja az ezredforduló szülötteit, akkor ivan4sure zenéje jó belépő lehet.


Mém, trash, szobapop – pufogtathatnánk a jelzőket. És tényleg, egyszerre mind, de ennél talán még több is: ivan4sure amolyan átmenet a kései tini/korai felnőtt spleen és a naplószerű trubadúr között. A könnyedség mögött közben pöpec és alapos tervezés leledzik. Ez a nálunk debütáló Wisdom Teeth című EP-n is átjön. A dalok szépen építkeznek egymásból, egy igazi kis sormintát kapunk belőle.


– Az EP egy koncepcionális lemez, ami a kamaszkori idő múlását mutatja be, miközben különböző hangulatokra épül fel. A dalokat is sorrendben érdemes meghallgatni, de önállóan is helyt állnak majd. Egyébkét amikor a cider-t írtam, nem éreztem még magam EP-képesnek, hiszen ez egy nagy feladat, így inkább ez egy kitérő volt, de bejött, úgyhogy hasonló hangzásban gondolkodunk – mondta még tavaly november végén nekünk adott interjújában az ivan4sure mögött álló Prokopp Attila.


A dalok közül több már korábban kijött Single-ként – így a tinder date, a cider vagy épp a bath is hallható volt. Ehhez most jött a lemez szerintem legerősebb dala, a Canary Wharf. Emellett még jött a Pillow, ami a színtiszta (slágerszagú) pop felé kacsingat. A dalszerkesztés egyértelműen a rádiókompatibilitás irányába mutat a szinte tűpontos, 2:30-3:00 közötti menetidőkkel.

S hogy miről szólnak a számok? „Az eddigi dalaim kamaszkori problémákat boncolnak, és az EP pont ezeket a szakaszokat fogja magába foglalni. Az első dalom hangzásvilágában még bizonytalan voltam, viszont azóta megtaláltam azt, amiben komfortosan mozgok. Az EP-t illetően maradok a jelenlegi hangzásnál, viszont több élőzenés motívumot szeretnék benne bemutatni.”


Nos, az élőzenés zsáner rendesen ül. A digitális hőskorban, még a Z+ fénykorában volt egy „közmondás”: mikor megkérdezték a nép egyszerű gyermekét, kinek küldené a dalt, a „legnépszerűbb” válasz az volt, mindenkinek, aki szereti. Ennek mentén én csak annyit tudok írni a Wisdom Teeth-ről, hogy annak ajánlom, aki szereti, és annak is, aki nem. Áprilisi télben, szaharai tavaszban, őszi esőkben, nyári sör mellé – még melankóliája ellenére is kellemes relax.

Mint megannyi anyagnál, ezúttal is meg kell jegyeznem: jó lenne már, ha élőben is hallhatnánk! Addig itt a Wisdom Teeth digitális verziója, amely 6 számot, míg a fizikai kiadvány 7 dalt tartalmaz, kiegészítve korábban kiadott anyagokkal – így érdemes beszerezni abból is egyet.


Aki szeretne még többet tudni ivan4sure-ről, érdemes elolvasnia a legutóbbi interjúnkat vele:

„Sokszínű generációm van, így érdekes lehet ezt a fajta szubkultúrát bemutatni” | Ígéretes titánok

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland