Egy Igaz Szerelem – Érzelmi utazás az Akváriumban

Soha nem írunk koncertbeszámolót, de! Az a bizonyos kivétel, ami csak azért van, hogy a szabály rendíthetetlen legyen. A szombat esti Ohnody koncertélményről.


Van nálunk egy ilyen „szabály”, hogy soha nem írunk utólag koncertekről. A fesztivál beszámolók és a rendezvények, amik ismétlődnek azok természetesen más kategória alá esnek, de egyszeri és megismételhetetlen koncertről semmi értelme, hiszen:


• Aki ott volt pontosan tudja, hogy mit érez, mit gondol a koncert kapcsán, semmit nem számít, hogy mit írunk róla.
• Aki nem volt ott, annak felesleges elmondani, hogy mennyire jó volt és élete hibáját követte el, hogy kihagyta, hiszen már így járt, majd a koncertajánlóban megpróbáljuk rábeszélni, hogy menjen el legközelebb.


Tegnap este mégis írtam az Akvárium WC-ből Roleknek egy könyörgő üzenetet, hogy ma ez a cikk, had szülessen meg, mert embertelen volt, amit Hegyi Dóri, azaz Ohnody a színpadról átadott, az ott lévőknek.


Írtunk már róla, hogy mennyire jól sikerült az Egy Igaz Szerelem lemeze, tegnap pedig bemutatta azt a közönségnek élőben az Akvárium Kis Halljában. Erre úgy mentem el, hogy kíváncsi voltam, de eszembe se jutott, hogy cikk szülessen róla. A barátaimmal voltam, fotóink ezért nincsenek, pedig a színpadkép már önmagában megérne egy cikket.


Dóri és a vokalistája jobb oldalt, billentyű és mindenféle HD egy embertől a baloldalról, középen pedig Jurák Bettina zseniálisan, tánccal egészítette ki az élményt. A túlsminkelt, nagyon látványos ruhában lévő mozdulatlan jobb oldal és a teljesen puritán táncos középen csodálatos összhangot képezett egymással.


Ohnody pedig nem vert át senkit, pontosan az történt, amit megígért, a lemez dalai egymás után sorban, közbeékelés nélkül. Beleértve a számok közti konferálásokat, az előző lemez dalait, vagy bármi feldolgozást.


Egyedül a Budapest Show Kórus jelenléte egészítette ki az estet, külön dalban és Ohnodyval közösen is szerepet kaptak, nem túl sokat, nem túl keveset, ízlésesen, szépen kiszámolva.


Övék volt az első taps a koncerten, ugyanis olyan folyamatosság volt a dalokban, amihez nem vagyunk szokva, utazás egyik számból a másikba, egyértelművé téve, hogy Dóri mit szeretne elérni. Megragadja a figyelmünket és egyetlen pillanatra sem akarja azt elengedni, 40 percnyi koncertélmény, amelyben mindent elmondott a dalokkal, ezzel az előadással, a beszéddel csak rontani tudna rajta.


Sikerült elkapnia a figyelmünket?


Nem vagyok hozzászokva ennyire nem koncertszerű élményhez egy klubban, de ahhoz sem vagyok hozzászokva, hogy szó szerint néma csend legyen egy ilyen helyen. Itt pedig átélhettem ezt, a Hideg alatt Dóri egy szál gitárral állt a színpadon, mindenki őt figyelte, és megállt a levegő is.

Ohnody – Hideg – Official Music Video

http://facebook.com/ohnody http://instagram.com/ohnody written by – Dóra HEGYI lyrics – Dóra HEGYI produced by – Dóra HEGYI, Kamau MAKUMI edited by – Dóra HEGYI (family archives) LYRICS: De nehéz súly a szívemet folyton húzza, nyúzza. Kértelek ,,hogyha szólsz, úgy szólj, hogy értselek!” Mit tehetek ha a nyelv, amit beszélsz a testemet becézi szűntelen?

A koncert jelentős része lement, amikor nekem is eszembe jutott, hogy a sörömet szorongatom és nem ittam egy kortyot sem, és fogalmam sincs, hogy hányan lehettünk, vagy, hogy ki állt ott bent körülöttem. A színpadra szegeződött a tekintetem végig, egyetlen percre sem engedték, hogy elkalandozzak, csak a libabőrökre lettem figyelmes viszonylag gyakran.


Emiatt a 40 perces műsoridő is valószínűleg, (meglepetés klippremierrel 45) mert nem lehetett volna ezt a fajta élményt tovább bírni.


Nem volt egyszerű kikapcsolódás, sőt kikapcsolódásnak egyáltalán nem nevezném. Talán közelebb álltunk a színházhoz, a művészeti performanszhoz, mint a klasszikus értelemben vett koncerthez, de ilyen csodálatos élményben nagyon régóta nem volt részem.


Bármikor elmennék újra erre az estére, akár másodpercre pontosan ugyanezt hajlandó lennék megnézni megint. Egyetlen problémánk az volt, hogy leültünk volna. Intimebb hangulat még ettől is sokkal jobban állt volna az egésznek, a MÜPA vagy a Trafó lenne ennek a produkciónak az ideális helyszín.


Ennek ellenére örülök, hogy egy ennyire mainstream helyszínen ilyen dolgok is történhetnek, és én lennék a legboldogabb, ha ez a fajta produktum meg tudna mozgatni nagy tömegeket, és nem lenne idegen semmilyen helytől.


Néhány tipp nektek a jövő Ohnody koncertjeit tekintve:

El kell-e menned, ha legközelebb Ohnody koncert lesz a közeledben? – Ha ez még kérdés így a cikk végére, akkor valamit rosszul csináltam.

Kivel menj? – Teljesen mindegy, úgysem fogsz rá figyelni.

Élvezni fogod-e? – Nem tudom. Nem egyszerű, és határozottan nem a pénteki buli megalapozása ez a fajta koncert, de érezni rengeteg mindent fogsz, ebben teljesen biztos vagyok.


További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Bodó Bence