A bohém élet és a felnőtté válás határán

Kérdések, amiket lassan válaszol meg a sors: egy markáns változásról szól a We Make Tapes új EP-je. S hogy mi köze a Karma Police-hoz? Kiderült a premierből!

We Make Tapes /// Fotó: Hatházi Tamás
We Make Tapes /// Fotó: Hatházi Tamás


A We Make Tapes a mikrohangulatok krónikása, miközben azt is bizonyítja, a darabora tört és zaklatott ütemek is lehetnek poposak. Versánszky Lóránd és Dobos Kristóf kettőse ügyesen csipeget a stílusok között, úgy éreztet, hogy közben tök személyes élményekből dolgoznak.


Nincs ez másképp a kétszámos, Loosing My Mind to Fit Your Frame című új kislemezükkel sem. Komor, de mégis játékos témák, szövegelés és ének. Szomorkás, mégis mókázó, picit mintha r’n’b-be is kapkodna.


– A most megjelenő kétszámos kompozíció két éve „ül a fiókban”, várva, hogy napvilágot láthasson. Egy olyan időszakban íródott, amelyen az egész generációnk átesik: valahol a bohém élet és a felnőtté válás határán, tele kérdésekkel, amiket csak lassan válaszol meg a sors. Ennek köszönhetően nem kíván kész megfejtést adni semmilyen felvetésre, sokkal inkább a sodródás vízióját festi meg, amihez nem csak mi tudunk kapcsolódni – összegez Lóri.


„Számunkra is fordulópontot jelentett, nem csak azért, mert ez után dőlt el, hogy milyen irányba fordul a közös alkotói munkánk, de barátainknak megmutatva is jó visszajelzéseket kaptunk afelől, hogy ezzel kezdeni kell valamit.”


„Hosszas csend után az LMM (Losing My Mind) és az FYF (Fit Your Frame) azért is jelenik meg, hogy a további kiadványokkal együtt két év fejlődését és kontrasztját is jól be tudjuk mutatni, hiszen manapság teljesen más érzetű trekkeket írunk, továbbra is a Tape Cave-ben, ami igazából a sárga nappali/házi stúdió, amiben élünk és alkotunk.”

A srácok terveik közt szerepel, hogy az elmúlt időkben elkezdett ötleteiket már nem csak duóként szeretnék kidolgozni. „Elkezdődött a zenekarrá válás folyamata, komoly megszólalást szeretnénk, így az eddigiektől eltérően most a keverés és masterelés feladatát is kiadtuk a kezünkből, megbízva ezzel Lugosi Dani barátunkat, akinek nevét szóló projektjén kívül a Polytrip vagy a Nirvana Tribute zenekarából ismerhettek. Nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel, ezért úgy láttuk, itt az ideje pályára állítani a formációt. Izgatottan tekintünk a jövőbe, olyan anyagokkal és érzésvilággal szeretnénk előrukkolni, amivel eddig nem élt senki itthon.”

S hogy emeljék a tétet, a FYF-hez Bacskai Miklós rendezésében és szerkesztésében kijött egy videóklip is. A Soós Máté Bátor főszereplésével készült alkotásról a rendező így vall:


„Egy megállóban várakoztam, és a dugóban álló autók adták az ötletet, hogy »Miért is ne? Játszódjon egy autóban a történet.« Valamilyen szinten a Radiohead Karma Police klipje is adott némi ihletet, de mindenképpen szerettem volna »élő zenés« részt. Viszont nem akartam azokkal megszakítani a videó sztoriját sem – mint ahogy a legtöbb videóklipnél ez elő szokott fordulni. Így jött az ötlet, hogy Kristófot és Lórit beépítem a klip történetébe, akik egyfajta »démonként/kisördögként« jelennek meg a főhősünk mögött. Lényegében egy belső hangot szimbolizálnak. A főszereplőt egyébként Soós Máté Bátor formálta meg, ő volt az egyetlen, aki nálam számításba jöhetett erre a szerepre, nagyon jól hozta, amit kértem tőle.

Lehet tehát sokat hallgatni az új We Make Tapes dalokat. S ha nem lenne elég a srácokból, és nem lett volna meg korábban, itt elolvashatjátok, mit írtunk róluk legutóbb:

„Elszívjuk a cuccot, és megtartjuk a zsét” | Ígéretes titánok

Érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland