Családbarát EP nyári láblógatáshoz

A Belső Parancs új kislemezének trükkje, hogy semmi trükk, pedig még Oravecz Nóra is felsejlik a háttérben. Na jó, picit csalunk! A cikkből kiderül. Premier!


Ha Toroczkay András és Belső Parancs és a Külső Kényszerek, akkor tuti valami fonákságra kell számítani. A trükk azonban ezúttal az, hogy nincs semmi csavar. Hét hónapja egy kellőképp frappáns és beteg (őrült, hasonló jelzőkkel felvértezhető) klippel jelentkezett nálunk, most Családbarát címen egy hétszámos kislemezzel debütál nálunk.


Az EP megint csak kísérleti jellegű, ahogy szerintem András majd minden cucca. Mintha aktuális hangulatokat, lelkiállapotokat konvertálna át közvetlenül hangjegyekké – egyszerre tök személyes, intim, ugyanakkor szinte mindig fineszesen társadalomkritikus. Ez utóbbi ezúttal sem marad el, már az első dal szövegében pofán csap, hogy aztán az egésznek mégis olyan elvonulós utóérzése legyen. A Családbarát EP dalai nem akarnak nagyot mondani, teljesen mininálok, még a szerzőhöz képest is, viszont a klasszikus egy szál gitáros fílingnél mégis valahogy többet tud adni. Még úgy is, hogy apró mikrotörténetekből áll össze a nagy egész.


A lemez kifejezetten hétvégi elmélázáshoz ajánlott, amikor az ember el akar vonulni a gyümölcsfák árnyékába semmit tenni, a fejből mindent kiüríteni. No, ilyesmihez pont ideális ez a hét szám. Szóval, ha ilyen hangulatban vagytok, vagy ilyesmire vágytok, ne legyetek rest rácuppanni az EP-re. Miközben pedig beizzítjátok az anyagot, érdemes továbbolvasnotok, mert a hajtás után András számról számra felfejti a dalok mibenlétét.

Az ügyintézőknek

Több szól amellett, hogy itt legyen, mint hogy nem. Csúnya beszéd van benne, sőt! Tulajdonképp az egész egy kirohanás az ügyintézők ellen. Nincs konkretizálva, hogy milyen ügyről van szó, de talán mindannyian éreztük már az érzést, amikor a bürokrácia útvesztőjében bolyongva még a rosszindulat szörnyével is viaskodnunk kell.


Mad Wörld

A Donnie Darko után már az is ismeri a dalt, aki addig esetleg nem hallott róla. Ahogy ezen az EP-n sok felvétel, ez is két másodperc alatt született egy depresszív pillanatban, amit talán épp egy ügyintézés okozott. A dalszöveg pedig az egykor divatos, sok olvasót vonzó Oravecz Nóra egyik bejegyzése, ami tulajdonképp igaz, még ha prozódiailag nem is passzol gond nélkül a Tears for Fears slágerére. A Családbarát EP könnyed akusztikus dalokat tartalmaz, és végül is ez is az. De a könnyed, felhőtlen családi béke tele van feszültséggel, a nyugalomért néha meg kell a harcolni, és ki kell érdemelni.


Csak te segíthetsz

Egy Beatles-dalról szóló elemzés ihlette. Jópofának tűnt átmenni mollból dúrba, és vissza. A szöveg is ilyen korai Beatles akarna lenni. Hard Day’s Night és társaik.


Dal Emiliónak

A járvány miatt az unokaöcsémnek csak felvételről mesélhettek nagyszülei. A dal arra hívná fel a figyelmet, hogy milyen hálásnak kell lenni. Fun fact: unokaöcsémék Pesten laknak, mi Budán. (Most már ki tudja mondani Ildi teljes nevét.)


Ildi öltözik

Egy rondó-kísérlet Villon után szabadon arról, hogy milyen kemények tudnak lenni a nők, különösen Ildi.


Kibo

A kiskutyám, Vili szemszögéből egy szerelmes dal Kibónak, akit egy gödöllői buszmegállóban találtak, és a neve azt jelenti japánul, hogy remény. (Érdekes adalék: A Vilmos pedig, hogy akarat.)


Balaton

Ildi dallama, és a közösen írt szöveg is a Balaton partján született. A dalban hallható glockenspiel pedig az Emilé.


Ha még nem lenne elég Belső Parancs, akkor alább olvashattok, hallgathattok még:

„Nagyon fura ez a faszi, szétadom!” | Ígéretes titánok

Mi köze van egy mitikus allúziónak, a Minotaurusz legendájának egy kísérleti patkányhoz? A Belső Parancs és a Külső Kényszerek klipjéből kiderült. Premier.

„A sok fülhallgató-használattól kb. középfülgyulladást kaptam” – Na, ettől nem fogtok! | Ígéretes titánok

Ezért érdemes instrumentális albumokat is hallgatni. A Belső Parancs és a Külső Kényszerek új lemezének első etapja elég sok izgi dolgot tartogat. Premier.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland