Jön a faszi, aki megírta a fogyasztói társadalom „siratóját” és eddig csak ezer dollárt kapott érte

Richard Ashcroft. Ki? Bitter Sweet Symphony. JAAAAAAA! Hat hangjegy 22 évig mételyezte a wigani fenegyerek életét, ám a SZIGETre már felszabadultan érkezik.

Richard Ashcroft a hamburgi Docksban (Fotó: Marco Maas/Flickr)


Képzeld el, hogy megírsz egy gigaslágert, amit Tokiótól Budapestig nagyjából mindenki ismer – akár még húsz év távlatából is. A dalhoz felhasználsz hat hangjegyet egy másik számból, amire az engedélyt megkapod az adott szám jogait elvileg birtokló kiadótól, majd jön egy menedzser forma, aki közli, a jogok igazából az övék, és nem járul hozzá a felhasználáshoz, így a végén mindössze ezer dollárt kapsz az egészért, miközben a „daloddal” mások fossá keresik magukat.


Hajmeresztő, de pontosan ez esett meg Richard Ashcrofttal, aki a The Verve nevű zenekarával 1997-ben megírta és kiadta a Bitter Sweet Symphony c. dalát. A történet dióhéjban: Ashcroft mintegy hat hangjegyet használt fel a dalban a Rolling Stones The Last Times című számának 1965-ös, Andrew Oldham Orchestra által feljátszott verziójából. A zenekar a jogokkal kapcsolatban tárgyalt az elvileg azt birtokló Decca Records kiadóval, amikor is érkezett egy Allen Klein nevű figura, Jaggerék korábbi menedzsere, mondván, ő a ’70-es évek előtti Stones-dalok jogtulajdonosa, és ő nagyon nem járul hozzá a felhasználáshoz.


Mindezt persze akkor, amikor a szám már önálló életre kelt. Érdekes volt, hogy a többi – létező – feldolgozás nem igen érdekelte Klein urat. Ashcroftnak le kellett mondani a jogokról a menedzser mellett Mick Jagger és Keith Richards javára, és mindössze ezer dollárt kapott. Nem lehetett könnyű, miközben boldog boldogtalan ismerte, használta, akár kereskedelmi céllal is a dalt, addig a szerző egy vasat se kapott belőle. Egy 1999-es interjúban egyébként ezzel kapcsolatban Richards azt nyilatkozta: „Ha a The Verve tud jobb számot írni (a The Last Times-nál), tartsa meg a pénzt.”

The Verve – Bitter Sweet Symphony (Official Video)

Check out the official music video for “Better Sweet Symphony” by The Verve Discover more about this classic song here: https://www.udiscovermusic.com/stories/urban-hymns-verve-indie-rock-gods Listen to more from The Verve: https://TheVerve.lnk.to/Essentials Listen to some of the The Verve’s biggest tracks here: https://TheVerve.lnk.to/BestOf Experience The Verve on CD & Vinyl LP: https://TheVerve.lnk.to/5_-xq Follow The Verve https://www.facebook.com/theverve/ https://twitter.com/genuineverve Music video by The Verve performing Bitter Sweet Symphony.

Az egyébként nem könnyű arcnak végül 22 évet kellett várnia, a brit NME zenei szaklap beszámolója szerint ugyanis Klein örökösei és a Stones tagjai 2019 május végén lemondtak a jogokról Ashcroft javára. Hogy mekkora kő eshetett le a szívéről, nem tudni, de legalább az tuti, ez már semmiképp sem nyomja a lelkét az augusztus 8-án, csütörtökön 19:45-től esedékes első magyarországi koncertjén, a Sziget nagyszínpadán.


Szerencsére, Ashcroft lényegesen több, mint a Bitter Sweet Symphony. Viszont tényleg nem egyszerű figura, amit jól példáz a nem sokkal az Oasis előtt, 1990-ben alapított zenekarának a története. A The Verve életében ugyanis két nagy szünet is volt, az előbbi rövid ideig tartott, és az előbb taglalt dalt is tartalmazó, 1997-es Urban Hymns album újra összehozta a bandát. Hogy aztán 1999-ben hosszú évekre ismét inaktív legyen a zenekar.


A fáma szerint a szüneteket elsősorban Ashcroft és Nick McCabe girátos közötti nézeteltérések okozták, s általában egy-egy új lemezre jött össze a banda. Így volt ez 2007-ben is, amikor a negyedik, trükkösen csak Forth névre keresztelt stúdióalbumot pakolták össze. A lemezzel turnéztak egy jót, adtak egy baromi jó koncertet a 2008-as Glastonburyn, ahol Ashcroft az épp tíz éve megboldogult Oasis parádés testvérpárját, Liam és Noel Gallaghert (ITT, ITT, ITT vagy épp ITT) megszégyenítő pimaszsággal ekézte az ugyancsak azon a fesztiválon fellépő Jay-Z-t. (A Glastonburys koncit amúgy nagyon érdemes egyben lenyomni, tényleg qrva jó!)

The Verve – Glastonbury 2008 (Full HD Video)

This is the love´s kind of noise! …They are here in their moulds But they are a million different people from one day to the next They can’t change their moulds, oh no, no, no…. Ten years now! — Time for a new come back, guys !!!!!

S ugyan a legjobb lemezüknek titulált Urban Hymns-en olyan dalok szerepelnek, mint a The Drugs Don’t Work, a Sonnet, a The Rolling People vagy épp a Lucky Man, de nekem pl. Forth valahogy mindig is jobban bejött. Még ha azt sokan le is húzták/húzzák, valahogy a hangzásvilága közelebb áll; a Love Is Noise, de különösen a Valium Skies és a Columbo, wow, szuper darabok! De ha meg a nyers, bárdolatlan énükre vagyok kíváncsi, akkor pl. az első lemezüket, az 1993-as A Storm in Heavent érdemes ronggyá hallgatni, különös tekintettel a Slide Away c. számukra.


Ha végigpörgetjük a The Verve életművet, akkor jöhetünk rá csak igazán, milyen kár, hogy ennyi balhé csipkézte az amúgy 2008-ban végleg fel is oszló csapat történetét. Lényegesen több fasza dalt hagyhattak volna ránk, már aki csípi ezt a fajt cipőnézegető, búbánatos, pszichedelikus brit gitárzenét, amiben Ashcroft utazott.


Azonban túl a tök felesleges feltételes módon és sopánkodáson, tud ő mást is. A szólója ugyanakkor csak elvétve, nyomokban tartalmazza ezt. A már a ’90-es években önálló útra is lépő, most 47 éves dalszerző saját projektjei nem annyira ütnek, olykor pedig talán (meglepően) átcsapna túlzottan is popba. Picit vakarhatja is a fejét az egyszeri rajongó, hogy ez most micsoda. S még ha a tavaly, Natural Rebel címen kiadott legújabb lemeze egyfajta visszakanyarodásnak hat, azért ez az Ashcroft nem egészen az az Ashcroft 😀


No, de mindettől függetlenül, már csak azért is nagyon érdemes őt meglesni, mert a friss set-listjei szerint bőven játszik majd régi dalokat, s mivel (tudtommal) ez lesz az első magyarországi fellépése, lehet nagyvonalúbban bánik velük, bár a Valium Skies sajna, tuti nem lesz. De tök mindegy is, mert egyszer az életben Ashcroftot is érdemes megnézni élőben 😉


Akit pedig érdekel még, miket ajánlunk még az idei Szigetre, az ajánlók első, szombatig tartó részét ITT találjátok! Kellemes szörfölést 😉

7alatt – Nem fogod elhinni, mit ajánl az Ígéretes Titánok a Szigetre! | Ígéretes titánok

Az öledbe pottyant egy napijegy, de nem tudod, mit csinálj a SZIGETen? Szereztél bérletet, de eleged van Class FM-es előadókból? SZIGET szpesöl edisön vol 1.

További érdekességekért érdemes követni az Ígéretes titánok Facebook- és Instagram-profiljait. Ha pedig szeretnétek picivel hozzájárulni ügyünkhöz, szerezzetek be egy jó Titánok-pólót vagy táskát a Popshopban! Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!

Balogh Roland